Deel dit artikel
-

Online receptenplatform deelt inkomsten met community

Cook Your Book, een website voor receptenuitwisseling, laat bezoekers via printing on demand een gepersonaliseerd kookboek samenstellen. Leden van de community kunnen hun eigen recepten uploaden en delen mee in de opbrengsten wanneer hun recepten in een boek terecht komen.

De startup die sinds juni online is, heeft vier manieren om aan de content te komen. Allereerst is er de community die recepten levert. Deze recepten worden vanuit Cook Your Book door een eindredactie bewerkt. Daarnaast zoekt Meindert de Groot, een van de medeoprichters, partnerships in de foodbranche. “Zo werken we bijvoorbeeld samen met Bonduelle. Zij hebben al content en wij geven deze gratis voor hun uit, cross mediaal, zowel op de site als in boeken.” De andere groep die content levert, bestaat uit professionele receptontwikkelaars die hun content graag verder willen verspreiden. Als laatste is er de overheid. “Zo moet bijvoorbeeld het Nederlands Visbureau hun activiteiten verspreiden”, aldus De Groot.

De community deelt mee in de opbrengsten. “Wij staan ongeveer 20 tot 30 procent van de boekopbrengst af aan gebruikers. Dat vertaalt zich erin dat elke keer dat jouw recept geprint wordt, je vijf cent krijgt.” Cook Your Book verdient enkel aan de verkochte boeken. “De rest is allemaal gratis. Content afschermen, daar geloven we niet in. Mensen die wel op de site komen, maar geen boek kopen en alleen de recepten doornemen, dat zijn op z’n minst goede reclamemakers voor ons.” De leden van de community kunnen hun eigen recepten weer onder de aandacht brengen op verschillende sociale media om traffic te genereren.

“Vroeger kocht je een hele cd wanneer je twee nummers leuk vond. Dat doe je nu niet meer, je download losse liedjes. Dat is met een kookboek hetzelfde”, aldus De Groot.

Doelstellingen

Nu ze enkele maanden actief zijn, zijn de aantallen nog niet wat ze beoogd hadden. “Elke dag hebben we wel orders, maar dat zijn er enkele. We genereren nu via AdWords.” De Groot vervolgt: “We verviervoudigen elke maand, maar dat is nog makkelijk zeggen als je net begint. De userbase stijgt, waarvan 20 procent actief een bijdrage levert.” In totaal kent de site 1.000 gebruikers, waarvan 200 actief. “Het is een voorbode dat het gaat lopen.”

De site, waarop nu bijna 1.300 recepten prijken, moet uiteindelijk meer boeken gaan verkopen. “De doelstelling is dat we een jaar na de livegang 50 boeken per dag verkopen. Dat is haalbaar als je uitgaat van zoekvolumes. Er wordt 40.000 keer per maand op kookboeken gezocht. Dit aantal moet in Nederland te doen zijn”, aldus De Groot.

Als het business model zich heeft bewezen en De Groot en zijn partner weten hoe schaalbaar het concept is, dan wacht uitbreiding naar het buitenland. “Dat zou allereerst naar het Verenigd Koninkrijk zijn.”

Mobiel

Andere toekomstplannen heeft De Groot ook. “Dragers, zoals mobiele applicaties voor de telefoon of tablet, dat is goed mogelijk. Met een functie erbij om een boodschappenlijstje te genereren bijvoorbeeld.”

Cook Your Book is in de categorie ‘Best Web Concept’ een van de genomineerden voor de Innovation Awards van Accenture.

Deel dit bericht

8 Reacties

Ruud

Ik begrijp het concept maar waarom zou ik als consument niet op de Albert Heijn site kijken. Daar staan al meer dan 5000 recepten op die ik gratis tot mijn beschikking heb. De AH recepten kan ik direct raadplegen via mijn iPhone en mijn boodschappenlijstje is meteen gevuld.  Aan welke vraag wil je dit product aanbieden?

Gert Hans Berghuis

Goed initiatief, dit. Het toont de beweging dat we van User Generated Content opschuiven naar User Generated Value. Want consumenten beginnen te begrijpen dat hun inspanning geld waard is. Ik heb daarover voor Adformatie een aardig (al zeg ik het zelf đŸ˜‰ artikeltje geschreven dat je hier kan vinden: http://blog.fabrique.nl/2008/11/het-einde-van-user-generated-content/

Bas de Singel

Ik snap wel wat Ruud zegt, maar het concept blijft sterk. Daarbij is het zo dat die fotoboeken ook een groot succes zijn ondanks dat je digitaal ook al je foto's op een veel effici?ntere manier kan opslaan. Denk dat mensen toch echt nog steeds iets fysieks in hun handen willen houden. Zeker als het je eigen recepten zijn of als je het cadeau wilt doen aan iemand. Het geven van een cadeaubon voor een gepersonaliseerd boek is stukken leuker dan een mail sturen met een link waar je de recepten kan downloaden als PDF :).

Teun Potjewijd

Kraft Foods (USA) heeft dit initiatief twee jaar geleden gelanceerd op hun receptensite (www.kraftrecipes.com). Blijkbaar zijn ze er ook weer mee gestopt want ik kan het op de huidige site niet terugvinden. De oorsponkelijke landingspagina (met voorbeeld) bestaat nog wel: http://www.kraftrecipes.com/Recipes/CookbookLanding.aspx.  Voor mij bestaat de aantrekkingskracht van een 'echt' kookboek vooral uit de fotografie en daar ligt, denk ik, voor dit nobele initiatief een uitdaging om zich te onderscheiden van de standaard vanaf websites geprinte recepten.

Teun Potjewijd

Eylard Wurpel

Leuk concept. Als je genoeg content hebt, kun je leuke boeken samenstellen o.b.v. seizoen, ingredient, land, etc. Heel leuk verzonnen en vervolgens ook voor andere concepten uit te rollen.

Meindert de Groot

Bedankt allemaal voor de leuke reacties!  Dat van Kraft was vooral een verrassing! Wist ik echt niet! Dat is zeker een verder onderzoek waard. Denk dat het best een complex project is geworden als het niet je core-business is. Het blijft voor hun natuurlijk een marketingtool om meer andere producten te verkopen. Je bent dan ook beperkt in de uitvoering ervan. Het klopt inderdaad dat onze grootste uitdaging zit in het handhaven van de kwaliteit van de content. Onze redactie staat dan ook centraal in het bedrijf om ervoor te zorgen dat bezoekers geen (kwaliteit en/of stijl)verschil ervaren tussen de recepten ondanks dat deze van vele verschillende bronnen komen. Kunst wordt om de toestroom nieuwe content te kunnen blijven verwerken. Dat digitale dragers steeds meer terrein winnen is ook helemaal waar. Echter is het zo dat nu nog steeds het kookboek verreweg het populairst is (hebben we uitgezocht :)). Naarmate er goede alternatieven hiervoor op de markt komen zullen wij daar ook uiteraard naar kijken, maar zover is het nog niet.

Elisabeth Bertrand

Mooi initiatief, lijkt mij aardig complex om in elkaar te steken. Wat ik nog leuker zou vinden is om mijn eigen kookboek samen te stellen van verschillende websites. ;D

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond