Deel dit artikel
-

‘Online rekentools energieleveranciers beneden de maat’

Energieleveranciers gebruiken in hun online rekentools verschillende standaarden voor het verbruik van stroom en gas. Hierdoor is het voor consumenten onmogelijk om een eerlijk vergelijk te maken. Dat blijkt uit een onderzoek van Vereniging de Vastelastenbond.

Elk jaar stappen veel consumenten over naar een nieuwe energieleverancier. Voordat ze overstappen, willen ze graag het aanbod van verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijken. De online rekentool lijkt uitkomst te brengen.

Als consumenten hun energieverbruik niet weten, dan maakt de tool een schatting. Maar bij deze schatting gaat het mis, zegt Vereniging de Vastelastenbond. Energieleveranciers gebruiken namelijk verschillende standaarden om een inschatting te maken. De ene leverancier schat te hoog, een andere schat te laag. Al met al is het onmogelijk om een eerlijke vergelijking te maken.

Het onderzoek van de Vastelastenbond richtte zich op tweepersoonshuishoudens met een tussenwoning. Energieflex gaat bij een tweepersoonshuishouden uit van een gemiddeld verbruik van 1440 kWh (elektriciteit) en 864 m3 (gas) op jaarbasis. Bij Qurrent gaat deze schatting uit van 3023 kWh en 2676 m3.

Vereniging de Vastelastenbond pleit in een brief aan de ACM voor een standaardisering van het gemiddelde jaarverbruik van stroom en gas.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond