Deel dit artikel
-

Ontmaskering Bitcoin-uitvinder lijkt canard

Newsweek had zich het ongetwijfeld anders voorgesteld: de ontmaskering van de vermeende bedenker van de Bitcoin. De 64-jarige man ontkende gisteren alsnog in alle toonaarden dat hij iets met de digitale munt te maken heeft. Inmiddels zou de ‘echte’ Satoshi Nakamoto een verklaring op een forum hebben afgelegd.

Menigeen herinnert zich nog hoe enkele jaren geleden bekend werd dat de oud-directeur van FBI de man was die schuilging achter Deep Throat, de mysterieuze bron die twee verslaggevers van The Washington Post informatie had verstrekt over het Watergate-schandaal. Het was decennialang het best bewaarde geheim in de journalistiek. De oude baas zwaaide in zijn deuropening naar verslaggevers en fotografen.

Maar met Satoshi Nakamoto liep het gisteren anders. De 64-jarige Amerikaanse Japanner, die in Californië  samenwoont met zijn 93-jarige moeder, ontkende dat hij de uitvinder was van de Bitcoin. Hij begreep toch al niet waar het gesprek met de journalist over ging, zo vertelde hij tegen persbureau AP, die hem eerst op een lunch moest trakteren. Tegenover Newsweek had hij weliswaar gezegd ‘Daar ben ik niet meer bij betrokken en ik kan er niet over praten’, maar daarmee had hij zijn oude vak bouwkunde bedoeld.

Het was misschien ook allemaal iets te mooi om waar te zijn. De geheimzinnige persoon achter de schepping van de digitale munt stond bekend onder de naam Satoshi Nakamoto, en de uitvinder bleek net zo te heten. Zijn familie kon dat niet bevestigen. Ze herkenden evenmin zijn schrijfstijl. Wel wilden ze toegeven dat hij briljant was. Ook met computers. ‘Hij is gefocust en eclectisch in zijn denkwijze.’

Het verhaal gaat dat de uitvinder één miljoen bitcoins in zijn bezit heeft ter waarde van zeshonderd miljoen dollar. Sommigen menen dat Nakamoto om die reden geen aandacht wil. Maar met die (digitale) rijkdom heeft Nakamoto tot nu toe niets gedaan.

Hoe kwam Newsweek op het spoor van deze teruggetrokken Japanner? Uit het verhaal blijkt dat de verslaggever louter is afgegaan op de naam, vanuit de veronderstelling dat er geen reden was om een pseudoniem te gebruiken. Er wonen diverse Satoshi Nakamotos in de VS, en een database voor gelegaliseerde immigranten leidde naar e-mailcontact met de Japanner, die van modeltreinen houdt. Toen het gesprek over Bitcoins ging werd de correspondentie prompt verbroken. Maar het kan ook zijn dat hij dat deed omdat hij in het verleden geheim werk heeft verricht voor defensie en veronderstelde dat er naar geheime informatie werd gevist.

Het Newsweek-artikel spreekt zich ook op belangrijke punten tegen. Een van de weinigen die ooit met Nakamoto hebben samengewerkt en met hem correspondeerden was wetenschapper Gavin Andresen. Maar ook die heeft de uitvinder nooit gezien of gesproken. Sterker nog: het contact met de uitvinder was van meet af aan ‘ontwijkend’. Dat kwam vooral omdat men niet wist of de Bitcoin volledig legaal was. Om die reden is het niet waarschijnlijk dat een echte naam is gebruikt.

Newsweek ziet echter een relatie tussen het moment waarop Nakamoto het contact met Andresen verbrak en zijn ziekte. Maar veel meer aanwijzingen zijn er niet.

Inmiddels zou de echte Satoshi Nakamoto een verklaring hebben afgelegd op het forum van de P2P Foundation. ‘Ik ben niet Dorian Nakamoto’, zo staat er. Dorian is de roepnaam van de deze week ontmaskerde ‘uitvinder’. Volgens Josef Davies-Coates, die in 2009 ook contact had met de echte Nakamoto, heeft de poster voor de registratie op het forum hetzelfde e-mailadres gebruikt als waarmee hij destijds correspondeerde.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond