Deel dit artikel
-

Ontslag COO was begin van de bestuurlijke chaos bij Kijkshop

Kijkshop heeft voormalig topman Mike Duppen alsnog een vertrekpremie van 217.000 euro moeten betalen. Dat blijkt uit een een dezer dagen gepubliceerd vonnis dat begin december werd uitgesproken. De rechtbank concludeert dat de Zweedse directie het Duppen onmogelijk gemaakt heeft om invulling te geven aan zijn functie als COO. Het vonnis spreekt van een ‘ernstig verwijtbaar handelen door de werkgever’.

Uit het vonnis wordt ook duidelijk dat Duppen helemaal niet op de hoogte was van het onlineplatform Tone dat augustus 2017 werd aangekondigd door de Zweedse investeerder en voor nieuwe inkomsten moest zorgen. Niettemin verwijten de Zweden Duppen een ‘negatieve opstelling’ met betrekking tot de online plannen.

Duppen werd in september 2016 benoemd tot chief operating officer van Kijkshop als opvolger van interim Jeanine Holscher. Hij had werkervaring opgedaan bij retailers in binnen- en buitenland, waaronder Albert Heijn, DA en Spar.
d
Duppen moest Kijkshop klaarstomen voor de verkoop, maar kreeg daar amper de gelegenheid voor. Er was geen vertrouwen meer bij leveranciers en kwamen er geen kapitaalinjecties meer van de eigenaren. In april 2017 kreeg hij te horen dat hij ontslagen zou worden.

De Zweedse leiding van Kijkshop concludeerde dat Duppen niet in staat was om de verlieslatende situatie bij Kijkshop om te buigen: ‘Hij heeft zelf de handdoek in de ring gegooid door tijdens de bijeenkomst van 7 februari 2017 aan te geven geen vertrouwen te hebben in een spoedig herstel en de koers.’

Na het ontslag werd Kijkshop echter stuurloos. Uiteindelijk moesten de bestuurders zelf toegeven dat de benodigde transitiefase naar internetverkopen langer duurde dan verwacht, waarna op een gegeven moment de liquide middelen op waren.

In een mail schreef Duppen naderhand: ‘Ik heb bij mijn benoeming de specifieke opdracht aanvaard om een turnaround bij Kijkshop te bewerkstelligen die Kijkshop weer gezond zou maken. Ik heb hieraan onder meer uitvoering gegeven door het opstellen van een door de aandeelhouder goedgekeurd recovery plan. Feitelijk is dit recovery plan nog niet tot uitvoering gekomen, omdat Kijkshop ook na mijn aantreden voor diverse uitdagingen werd gesteld, waaronder het feit dat de aandeelhouder onmiddellijk na mijn aantreden is gestopt met de kapitaalinjecties die aan Kijkshop werden verstrekt. Daardoor is het management van Kijkshop sinds begin dit jaar kort gezegd bezig met cash management om de dagelijke en maandelijkse bedrijfsvoering veilig te stellen in plaats van het met volle kracht uitvoeren van de strategie om Kijkshop weer gezond te krijgen.’

De rechter concludeert dat het ontslag slordig is geregeld. De rechtbank krijgt sterk de indruk dat Kijkshop een andere koers wilde gaan varen dan zij voor ogen had toen zij Duppen aanstelde als statutair bestuurder en COO en de retailer een onwerkbare situatie heeft willen creëren en daarmee ook een ontslaggrond. Die ontbreekt nu ten enen male.

De rechtbank: ‘Het mag zo zijn dat van een statutair bestuurder een hoge mate van zelfstandigheid en zelfinzicht in zijn functioneren mag worden verwacht, maar ook een statutair bestuurder dient – indien daartoe aanleiding bestaat – tussentijds te worden aangesproken op tekortkomingen in zijn functioneren, zodat hij dit zo nodig kan bijsturen. ‘

Kijkshop ging in januari failliet. De nog overgebleven winkels werden gesloten. De laatste weken verkeerde Kijkshop zelfs in complete chaos: De winkelketen was weken amper telefonisch bereikbaar voor klanten en op Facebook wemelde het van de meldingen over niet afgehandelde klachten.

Uit het eerste faillissementsverslag blijkt dat er nog bijna een half miljoen euro aan vorderingen openstaat. In 2016 was het verlies al tot 18 miljoen euro opgelopen.

Van de beloofde doorstart van het platform KijkBijMij (voorheen Tone) is tot op heden nog altijd niets terechtgekomen.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond