Deel dit artikel
-

Ook kranten en tijdschriften op ereader Bol.com

Bol.com voert gesprekken met makers van kranten en tijdschriften om hun uitgaves beschikbaar te maken op de nieuwe ereader.

“We zijn in gesprek met partijen om dat binnenkort mogelijk te maken. Dat zal een nog sterkere impuls geven aan het groot maken van de markt” voor ebook readers. Dat zei Daniël Ropers gisteren tijdens de presentatie met Sony van de elektronische boekenlezer in Nederland.

Met welke uitgevers het bedrijf gesprekken voert, is niet bekend. Evenmin werd duidelijk wanneer de eerste periodieken via een USB-kabel zijn te downloaden van internet naar de Sony-apparaten.

Bol.com werkte twee jaar aan de voorbereiding van de productlancering gisteren. Uitgevers van boeken en de auteurs hebben er fiducie in. Uitgevers van kranten en tijdschriften zijn betrekkelijk laat bij dit proces betrokken geraakt. Daardoor zijn er nog geen titels beschikbaar. Daar komt bij dat er koppelingen moeten worden gemaakt naar de redactiesystemen van kranten.

Volgens Ropers is het een proces van maanden of jaren voordat iedereen die voordeel kan hebben van digitaal uitgeven dat voordeel daadwerkelijk neemt.

Sony werkt samen met Adobe bij de digitalisering van boeken naar het wereldwijd ondersteunde ePub-formaat.

Bij Bol.com liggen nu 2.000 Nederlandse titels in de downloadschappen. Het aantal Engelse titels is groter: 100.000. Daar komt bij dat er sinds vandaag 1 miljoen boeken zijn te downloaden bij Google Books in het door Sony ondersteunde ePub-formaat. Het gaat hierbij om rechtenvrije, gratis boeken.

Ropers: “Er verschijnen vanaf nu iedere dag nieuwe digitale titels. Voor het einde van het jaar denk ik dat er zo’n 1.000 Nederlandse digitale boeken bijkomen. Ik verwacht dat het gros van de boeken van Nederlandse auteurs die in 2010 wordt uitgegeven ook digitaal verschijnt. Op basis van de de ervaringen in Amerika en Engeland zouden we volgend jaar uit kunnen komen op honderdduizenden verkochte e-boeken als en tienduizenden verkochte readers”.

Vincent Everts interviewt Daniël Ropers over de introductie van de ebook reader:

Eerder deze week werd bekend dat KPN via zijn dochterbedrijf E-Plus in Duitsland snuffelt aan de ebook-markt. De start-up Txtr gaat digitale boeken ter download aanbieden via het netwerk van E-Plus.

Deel dit bericht

9 Reacties

Bertjan

De typische Nederlandse reactie:Ik zie dat de ebooks net zo duur zijn als de hardcovers…

een-Nederlandse-consument

…….ik snap hier heel weinig van, tijdschriften op een e-book reader?!? is er uberhaupt onderzoek gedaan naar de behoefte van de consument naar dit soort initiatieven?! Het is een leuke gadget, maar meer ook niet. Tjah Sony probeert weer eens winst te maken en de consument te dwingen om een e-book te kopen. Dat Bol.com hier aan mee doet, ben benieuwd hoeveel er betaald is aan Bol.com.  Als ik op strand lig wil ik gewoon een tijdschrift lezen, die mag nat, vies worden en deze kan niet gestolen worden. Wat als de zon zo heet is dat mijn e-boek daar niet tegen kan en explodeert als de iPhone?! ik denk dat die klapt wel wat harder is. Of ik zit lekker op het terrasje en wil wat te lezen hebben, dan koop ik geen nieuwe e-book reader maar gewoon een leuk tijdschrift.  Heel handig voor studenten om die absurd hoge prijzen voor studieboeken te ontlopen, hoewel uitgeverijen ook niet achterlijk zijn en de prijzen waarschijnlijk hetzelfde houden.  Maar ik zie de Nederlandse consument geen e-book kopen. Kansloos, kansloos, kansloos….maar wel een leuke gadget

Osric Caton

Ik zie de tijdschriftenfunctie wel zitten, de Newsweek wordt op de kindle wekelijks afgeleverd voor $1,49 per maand. Het enige nadeel van de Sony PRS 300 en 600 is dat het niet draadloos is en tijdschriften en kranten niet automatisch bezorgd op het toestel bezorgd kunnenworden. De E-readers hebben zeker toekomst en nu de uitgeverijen met de zachte hand gedwongen worden om in deze nieuwe vorm van distributie te stappen zie ik voor het apparaat en zelfs voor de dagbladuitgevers licht aan het einde van de tunnel.

Paul Hottinga

Onhandig dat de ereader geen Wifi heeft. Dit betekent dat je voor om een krant te ontvangen je laptop/pc moet aandoen om deze via usb in te laden. Kortom gaat niet werken.

Marco

Zolang de digitale boeken net zo duur zijn als de papieren versie (in Nederland in stand gehouden door de vaste boeken prijzen) en er DRM praktijken blijven bestaan zodat een boek uitlenen aan een kennis oid niet mogelijk is waarbij ook nog een diverse formaten zijn die niet op elk apparaat werkzaam zijn zal ik niet zo'n apparaat aanschafen.

Linda Albers

Beste Marco, E-books kosten iha 80% van de papieren uitgave, ze zijn dus meestal goedkoper. Er zit inderdaad DRM op ebooks maar je kunt ze wel 6 x downloaden, dus uitlenen kan net zoals bij een papieren boek. Ebooks worden uitgegeven op epub format, dat is op de overgrote meerderheid van de readers leesbaar. Kortom, al jouw bezwaren zijn bij de start al weggenomen. Je kunt dus n? naar de winkel om een ereader aan te schaffen!

Klaasjan Tukker - Adobe Systems Benelux

Vincent geeft in het interview aan, dat EPUB een standaard is van Adobe. Dit is niet correct. De standaard ligt bij IDPF (International Digital Publishing Forum) – http://www.idpf.org/  Op de website is te lezen: ".epub" is the file extension of an XML format for reflowable digital books and publications. ".epub" is composed of three open standards, the Open Publication Structure (OPS), Open Packaging Format (OPF) and Open Container Format (OCF), produced by the IDPF. Voor Rights Management wordt wel gebruik gemaakt van Adobe techologie. (Adobe Content Server – http://www.adobe.com/products/contentserver/ ) icm met Digital Editions.

Anneke

Ik kan niet wachten op een / meerdere e rearders met wifi. Want dat is pas echt fijn; de krant kopen waar je die dag zin in hebt overal ter wereld via je e reader! of van mijn part je abonnement op LINDA! en NRC op je eigen e reader. Maar hoe ik ook zoek; nergens een e reader die dit kan…of zoek ik niet goed?

Eline

Ik heb een Bebook die wel wifi heeft. Als je thuis dus een draadloos netwerk hebt kun je zo elke dag de krant / tijdschrift downloaden. Nu nog wachten op de tijdschriften die hun uitgaven digitaal gaan aanbieden (belabberd weinig, of alleen voor ipad). Nu gaat het alleen nog over Sony, maar ik ben ervan overtuigd dat andere merken snel volgen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond