Deel dit artikel
-

Aanslag op capaciteit ontwikkelaars Europa door oorlog

De impact van de Russische oorlog op de digitale economie is nog niet te overzien. Die zal echter aanzienlijk zijn en een directe aanslag doen op de capaciteit van start-ups en corporates met digitale fundamenten.

Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland werden namelijk tot de oorlog vol enthousiasme ingezet als gebieden voor uitbesteding van IT-werk. Bedrijven die extra handjes zochten, projectmatig of structureel, vonden daar goed gekwalificeerd mensen in handige tijdzones, tegen een betaalbare prijs.

De Nederlandse outsourcer van IT-werk Daxx schat dat in Oekraïne alleen al 200 duizend mensen werkzaam zijn als software-ontwikkelaar. Deze groep heeft op dit moment wel iets anders te doen.

Een andere Nederlandse uitbesteder van IT-werk naar deze regio is Levi9.

De Duitse krant Frankfurter Allgemeine hoort dat veel afnemers van deze IT-diensten proberen om mensen uit het oorlogsgebied weg te krijgen. Deze mensen kunnen vaak zonder moeite aanspraak doen op een werkvergunning. In Nederland bestaat zo’n initiatief onder de noemer Peopleforpeople, opgericht door Ali Niknam (bunq), Joris Beckers (Picnic) en Robert Vis (MessageBird). Er zijn er meer.

Directeur Marlene ten Ham van Thuiswinkel.org bevestigt, dat een deel van haar achterban personele problemen ondervindt. Daarbij gaat het om aan de ene kant op de bouw en doorontwikkeling van webwinkels en apps. Daarnaast komen goederen uit China lastiger in Europa, vanwege blokkades in oost-Europa en elders opstroppend verkeer als gevolg daarvan.

Verscheidene leden van Dutch Digital Agencies besteden programmeerwerk uit naar het oosten van Europa. De organisatie kon vorige week nog geen inschatting geven van de oorlogsimpact op het werk van haar leden.

De topman van EPAM Systems, in Nederland bekend van bureau Emakina, is sinds vorige week in opspraak omdat hij de Rusland niet wilde veroordelen vanwege de oorlog. Zijn bedrijf heeft veertienduizend medewerkers in Oekraïne en achttienduizend in Wit-Rusland en Rusland.

Foto: Alisdare Hickson (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond