Deel dit artikel
-

‘Op weg naar 50 miljard machines met internetverbinding’

[eDay] “Er zijn 6,5 miljard mensen op de wereld, maar er zijn 50 miljard apparaten binnen huishoudens en bedrijven die met mobiel internet verbinding kunnen maken”. Dat brengt de samenleving nieuwe apparaten, diensten en bedrijfsmodellen. Andrzej Ochocki van Deutsche Telekom geeft een blik in die toekomst. 

Alhoewel, voor Ochocki van het M2M Competence Center is machine to machine-communicatie geen toekomstmuziek meer maar dagelijkse praktijk. Zijn werkgever Deutsche Telekom boekte er afgelopen kwartaal een omzet mee van 100 miljoen euro. Dat bedrag is nu nog vrij stabiel, maar naarmate er meer apparatuur met ingebouwde connectiviteit wordt verkocht stijgt die omzet exponentieel.

“Machines die met elkaar praten en, later, zelfs autonoom beslissingen kunnen nemen beginnen mogelijk te worden. De kosten voor draadloze communicatie zijn laag genoeg en de productiekosten voor de hardware ook. SIM-kaarten worden in talloze zaken ingebouwd. Denk aan auto’s, TomTom, brandmelders en zelfs gewone zaken als stopcontacten.”

Dat vertelt de techneut zojuist tijdens Emerce eDay in de Van Nellefabriek in Rotterdam.

Bij het draadloze stopcontact laat Ochocki een sensor zien die remote met het apparaat is verbonden. Het meet de temperatuur of luchtdruk. Zo kan een bewoner van een huis besluiten om van afstand de klimaatbeheersing aan of uit te zetten omdat hij via het web ziet dat dat nodig is.

“Bij spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn hebben ze een dienst die ‘Call a Bike‘ heet. Met een enkele handeling in een mobiele app reserveer je een fiets”, te vergelijken met OV Fiets in Nederland. De fiets en het verhuurstation zien waar, wanneer en hoe lang een voertuig is verhuurd en rekent de gebruiker daar op af.

“En een brandmelder met mobiel internet ingebouwd kan er in het geval van een brand voor zorgen dat er veel eerder wordt geblust. De melder kan exact vertellen waar hij zich in een pand bevindt en dus waar de vuurhaard is.”

Op zijn site publiceert Deutsche Telekom documentatie, API’s en een SDK waarmee externe programmeurs hun hardware gereed kunnen maken voor verbinding met het netwerk van T-Mobile. “En we zoeken samenwerkingsverbanden met grote partijen als Qualcomm en Intel en juist de hele kleine innovatieve ondernemingen. Wij kunnen die laatste groep helpen door hen toegang te geven tot onze netwerken.”

De nieuwe connected apparatuur ligt niet enkel in de winkels van Deutsche Telekom, maar ook bij reguliere supermarkten en winkelcentra. De consument hoeft geen extra mobiel abonnement af te sluiten, want betaalt de dataverbinding al als onderdeel van de koop- of huurprijs.

Haydee Sheombar van IBM Smarter Cities vult in een spreekbeurt later aan: “Per wereldburger zijn er 1 miljard transistoren in omloop. Alles raakt met alles verbonden. Vandaag de dag woont vijftig procent van de mensen in een stad, over dertig jaar is dat zeventig procent.” Ze haalt voorbeelden aan waarbij apparatuur voor stroom, verkeer, riool en gezondheidszorg direct via mobiel internet met grote servers zijn verbonden. “Het is belangrijke om op metaniveau het systeem boven al deze systemen te optimaliseren”, om de grote steden leefbaar en controleerbaar te houden.

Foto: Abhisek Sarda (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond