Deel dit artikel
-

Opslagbedrijven Box en Mega naar de beurs

Internetondernemer Kim Dotcom brengt zijn internetbedrijf Mega Limited in Nieuw Zeeland naar de beurs. Ook het Amerikaanse Box heeft een IPO aangekondigd.

Het Nieuw Zeelandse bedrijf TRS Investments koopt honderd procent van de aandelen van Mega Limited, in ruil voor zevenhonderd miljoen nieuwe aandelen TRS. Als gevolg van deze omgekeerde overname, bezitten de huidige aandeelhouders van Mega 99 procent van TRS en die krijgt dan ook de naam Mega.

De beursgang is omstreden omdat er nog steeds een rechtszaak loopt tegen de uitwisseldienst Megaupload, de voorganger van Mega. De VS wil dat Dotcom wordt uitgeleverd en vervolgd voor grootschalige auteursrechtenschending. Om die reden is Dotcom geen bestuurder meer bij Mega, wel strateeg. Maar zijn vrouw Mona bezit nog altijd meer dan een kwart van het bedrijf.

Of er veel geld uit de markt wordt gehaald is de vraag. De aandelenbeurs in Nieuw Zeeland is bescheiden.

Virtuele kluis Box heeft gisteren officieel zijn beursgang aangekondigd. Het bedrijf wil 250 miljoen dollar ophalen op de New York Stock Exchange. Morgan Stanley, J.P. Morgan Chase en Credit Suisse gaan de beursgang begeleiden.

Het was al langer bekend dat Box een IPO aan het voorbereiden was. De benodigde papieren waren in januari al ingediend. Volgens die papieren heeft het bedrijf afgelopen jaar 169 miljoen verlies geleden op een omzet van 123,2 miljoen.

De verwachting is dat concurrent Dropbox eveneens naar de beurs gaat.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond