Opvattingen

Wie een andere mening dan de vakbroeders heeft kan die op de site meteen duidelijk maken. Op elk Emerce-artikel, in print of online, kan gereageerd worden via www.emerce.nl . Hieronder een samenvatting van de opmerkelijkste bijdragen van de afgelopen maand.
Adman
In het maartnummer van Emerce magazine staat onder meer een interview met Arno Otto, mede-auteur van 'Internet Advertising en Marketing' en sinds 1 januari managing director van advertentienetwerk Doubleclick Benelux: "In Nederland is er niks aan de hand. Ik verwacht voor dit jaar een verdubbeling van de omzet…"
Arjan Bolhuis is nieuwsgierig naar de toekomst ? maar wie is dat niet?
"Leuk verhaal & ik ben erg benieuwd hoe de Europese online advertentie markt zich in de komende maanden zal ontwikkelen; hier in de VS is het momenteel redelijk kommer & kwel. Voornaamste redenen zijn het wegvallen van de dotcom advertentiegelden en de nog immer aarzelende houding van grote reguliere adverteerders om het net in te schakelen. Ook lokale & regionale adverteerders moeten nog met een lampje worden gezocht."
Chi Lueng Chi vindt het niet terecht om internet telkens met andere media te vergelijken:
"Het bevreemdt me overigens dat de strijd nog steeds aangegaan wordt met andere media types, terwijl interactieve media hun eigen voordelen kennen. (…) Dat de kosten (per cpm) te laag zouden zijn in vergelijking met andere Europese landen is best mogelijk, maar dat heeft niets te maken met de vergelijking met andere media.
'Chris' gelooft in de marktwerking:
"Volgens mij is het gewoon een kwestie van vraag en aanbod. Als er weinig vraag is en de sites kunnen hun ruimtes niet vullen, dan moet de prijs omlaag. Vult een site altijd al zijn ruimte, dan kan de prijs omhoog."
'Stijn' meent dat bannertarieven juist omlaag moeten in plaats van omhoog, zoals Otto stelt:
"Bannertarieven omhoog? De "stoere" argumenten van Otto en trouwens ook de argumenten van Chi wijzen toch echt de andere kant op. Chi wijst zelf op een cpm van fl. 28,- voor een TV commercial. Hoe kan je het dan verkopen dat een adverteerder meer moet betalen per impressie voor een bannertje van 468 bij 60 pixels?"
'Tim', die zich een grote adverteerder noemt, is nog niet helemaal overtuigd door het betoog van Otto:
"Arno Otto moet gewoon ophouden met praatjes te maken over hogere cpm tarieven zonder een fundamentele cijfermatig onderbouwde analyse ten aanzien van de voordelen van internet t.o.v. ander media te geven."
Voor 'Pieter' is de hele kwestie eenvoudig:
"Doubleclick heeft in de markt een take it or leave it houding. Ik denk dat de keus dan snel gemaakt is…"
wes4u
Het Nederlandse bedrijf WES4U brengt een systeem op de markt waarmee het telefoonnummer een universeel adres wordt. Op deze manier, zo zegt het bedrijf, kan iemand willekeurig welke boodschap versturen, WES4U zorgt dat deze aankomt op de plaats van bestemming, maar ook afgestemd op de ontvanger. Wie geen e-mail kan ontvangen krijgt dan een brief of een telefoontje.
Het initiatief wordt niet door iedereen positief ontvangen. 'Sacha Prins' reageert:
"Probeerde licence2mail.com niet ook ooit iets vergelijkbaars? Maar dan met nummerborden i.p.v. telefoonnummers. Ik snap niet dat men nog energie stopt in dit soort projecten. Maar goed, ik snap ook niet alles."
'Yvonne' ziet een heleboel bezwaren, waaronder:
"Wat gebeurt er met al die persoonlijke gegevens als het allemaal niet wilt lukken. Worden deze dat ook doorverkocht? Wat als er een stalker gebruikt maakt van deze service? Je hoeft alleen maar een telefoonnummer op te geven en het komt dus altijd aan."
'Roy' daarentegen ziet het wel zitten:
"Als ik het goed begrijp heeft dus iedereen in de wereld nu een e-mail adres, zijn telefoonnummer of je nu aangemeld bent of niet, toch? Weg met al die andere nummers, je hoeft alleen maar iemands telefoonnummer op te zoeken, handig hoor!"
e-strategie
Slechts 2 procent van de bedrijven volgt de 'meest succesvolle' strategie voor e-business. Dat concludeert de Universiteit van Amsterdam op basis van onderzoek onder 1200 ondernemingen. Met name het naar de site lokken van de gewenste doelgroep en het vasthouden van klanten gaat bedrijven moeizaam af.
'Sander Vester' vindt iets anders veel belangrijker dan een beste strategie: winst.
"Oftewel, noem me hopeloos ouderwets, maar als een strategie niet iets als winst weet te genereren, vind ik het geen beste strategie. Zelfs niet als er een e voor staat."
'Thijs' houdt het graag simpel, want er ontbreekt iets in het onderzoek:
"Wellicht stel ik nu wel geen ingewikkelde wetenschappelijk verantwoorde vraag, maar welke bedrijven behoren tot de goede 2 %?"
Iemand geeft pets.com als voorbeeld, maar dat is misschien wat ongelukkig gekozen, aldus 'Regina':
"Erg jammer om te lezen dat zelfs die bedrijven die in de 2% succes groep zitten, het ook niet halen. Zo is bekend dat ook Pets.com ondanks een 'succesvolle' strategie niet kan overleven. Dan ga je toch nadenken waar het internet nu wel succesvol en winstgevend in kan zijn."
De onderzoekers voelen zich geroepen een en ander te verduidelijken. Rene Jansen:
"De discussie rond pets.com is een interessante. Inderdaad lijkt Pets.com een aantal van de succesfactoren te ondersteunen. Echter, uit het onderzoek komt de combinatie van marktvernieuwing en productvernieuwing eruit als een zeer risicovolle strategie, die op zich wel succesvol kan zijn, maar ook vaak leidt tot grote problemen. Vandaar dat deze aanpak niet als 'de succesvolste strategie' is aangemerkt."
'Jeroen Bertrams' ziet het onderzoek helemaal niet zitten:
"Weer zo'n onzin onderzoek. De onderzoeker kan klaarblijkelijk (a) vaststellen wat de ideale e-strategie is en (b) een relatie leggen tussen de gebruikte strategie (waarin hij bij de onderzochte bedrijven weinig inzicht zal hebben gehad) en de resultaten van die strategie. Er kunnen echter zoveel andere externe factoren zijn die invloed spelen op wel of geen succes, dat dit onderzoek weer kan worden gerangschikt onder "klanten proberen te krijgen" onderzoeken."
Zoekagent
Het nieuwe zoekagent.nl wil een nieuw soort zoekmachine introduceren. In plaats van geautomatiseerde antwoorden, maakt de site gebruik van mensen van vlees en bloed, die voor de vragensteller op zoek gaan.
'Rob Troostwijk' vraagt zich blijkbaar of hier wel een rendabel businessmodel aan hangt:
"De eerste vraag die ik aan zoekagent.nl zou willen voorleggen is: ben ik nu gek of is de heer Louwers gek? Het zal me benieuwen of de agenten (hebben ze ook een pet op) daar een passend antwoord op hebben."
'Anders Floor' vermoedt dat er secundaire motieven achter zitten:
"Je moet bij de registratie je email-adres en fysieke adresgegevens opgeven. Gecombineerd met bepaalde vragen (lees: interessegebieden) is zo'n adresdatabase een goudmijntje."
'Juriaan' ziet er de toegevoegde waarde niet van in:
"Wellicht is dit dus een initiatief dat voor de groep echt onervaren internetters een optie is, maar voor de mensen die hun weg wel weten niet aangezien de helft van de resources niet geraadpleegd zullen worden door uw medewerkers. En betalen hiervoor lijkt me al helemaal buiten proportie!"
'Olivier B.' zag een dergelijk project al eerder mislukken:
"Leuke kopie van Gimmy Info! Nog nooit van gehoord hoor ik je denken. En toch is die site ook al een tijdje geleden gelanceerd. Dat zegt dus wel genoeg lijkt me. Leuk initiatief wat absoluut onhaalbaar is en in potentie heel fout met persoonsgegevens kan gaan goochelen."
Er zijn ook positieve reacties. 'Raphael' vindt het goed maar denkt dat het beter kan:
"Het zou interessant worden als de Zoekagent zich kon bogen op een netwerk van specialisten in bepaalde vakgebieden. Misschien zou het dan zelfs een dienst worden waarvoor ik zou willen betalen."
Geachte redactie?
De redactie krijgt regelmatig verzoeken van studenten. Veelal willen zij informatie, en dat mag uiteraard niks kosten. We pikten er twee typerende verzoeknummers uit. 'B. Berkvens wil de E-business Directory:
"Ik ben in het kader van mijn opleiding marketing management op de Fontys te Tilburg een studie aan het verrichten naar het aantal internetbedrijven in Nederland (grootte en omvang, specialiteiten). Jullie hebben een database op de site www.emerce.nl staan met alle bedrijven hierin aanwezig. Zou het mogelijk zijn dat ik over deze database kon beschikken? U zou mij een enorm plezier doen als u deze database door wilde mailen, anders ben ik zolang bezig."
'Katrien Berte' heeft een verzoek:
"Ik vroeg me af of u me geen informatie kon bezorgen rond het gebruik van banners op het internet, over andere vormen van internetreclame en over e-commerce. Het gaat vooral over banners die op een specifieke doelgroep gericht zijn." E
Top 5 reacties
Zoekagent wil 'menselijkheid' brengen op web23Twee procent bedrijven hanteert beste e-strategie21Adman12WES4U maakt van telefoonnummer universeel adres11Nielsen//Netratings meet unieke bezoekers en pageviews Nederlandse websites10
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond