‘Organisaties spelen slecht in op weblogs’

Concreet beleid voor het monitoren en zelf inzetten van weblogs ontbreekt bij de meeste organisaties. Dat blijkt uit onderzoek onder communicatiemanagers. Hoewel het belang van weblogs zeker wordt gezien, denkt een minderheid van de managers dat blogs in de toekomst net zo belangrijk of zelfs belangrijker kunnen worden dan traditionele media.
De kennis onder communicatiemanagers over de bloggingwereld is nog relatief laag. “Er zijn grote verschillen te zien in de denkbeelden over de aantallen blogs in de wereld en over de afzenders en herkomst van blogs,” schrijven de onderzoekers.
Aan het onderzoek, dat is uitgevoerd door p.r.-bureau Porter Novelli, hebben 50 communicatiemanagers actief deelgenomen. Het bureau is niet geheel belangeloos overigens, omdat het inzetten van weblogs een uitbreiding van p.r.-activiteiten is, en dus ‘nieuwe business’ betekent.
Uit onderzoek onder 425 marketeers van Interview-NSS onder marketeers waar Emerce twee weken geleden over schreef, blijkt dat zo’n 12 procent van de Nederlandse organisaties gebruik maakt van weblogs. Iets minder dan de helft van de marketeers denkt dat de aandacht voor weblogs als marketinginstrument overdreven is, schreven de Interview-NSS-onderzoekers.
De door Interview-NSS ondervraagde marketeers zijn blijkbaar sceptischer er over weblogs dan de 50 communicatiemanagers die deelnamen aan het Porter Novelli onderzoek. Slechts een minderheid van de ondervraagden geeft aan dat het belang van weblogs wordt onderschat, staat in de rapportage van Porter Novelli. De onderzoeksconclusie dat ‘een minderheid denkt dat blogs in de toekomst net zo belangrijk of zelfs belangrijker kunnen worden dan traditionele media’ sluit echter wel weer aan bij de bevindingen van het Interview-NSS onderzoek. De verschillende resultaten zijn waarschijnlijk toe te schrijven aan een andere vraagstelling.
Opvallend is dat de helft van de ondervraagde communicatiemanagers denkt dat bloggers een grote crisis kunnen veroorzaken voor hun organisatie. “Bijna iedereen is ook van mening dat ontwikkelingen met blogs een potentiële invloed hebben op hun organisatie,” schrijven de onderzoekers. De managers baseren hun angst voor webloggers niet ‘op lucht’: bijna de helft van de ondervraagden heeft voorbeelden van ‘weblogschade’ gezien in de eigen organisatie of bij die van anderen.
Het hebben van een corporate blog wordt door vrijwel alle communicatie-experts als nuttig ervaren, schrijven de onderzoekers. Een meerderheid geeft aan dat het noodzakelijk is dat hun organisatie de weblogs regelmatig monitort om te weten hoe er over hen wordt gepraat in de blogwereld. Meer dan de helft van de managers zegt op dit moment nog niet nauwlettend te monitoren en te weten waarop actie te ondernemen.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
3 Reacties
Hilco Klinkert
Er zou een systeem moeten zijn (en het is er vast al) waarmee een organisatie berichten in de blogosphere die over hen gaan (positieve, maar vooral negatieve) kan tracken. En andersom dat een blogger zijn post op simpele wijze (oftewel direct vanuit het bericht) kan opgeven bij de betreffende organisatie. Die moet daar dan wel voor open staan, maar dat lijkt me zeker in het eigen belang. Zo kan een bedrijf snel monitoren hoe er over hen gepraat wordt en – indien gewenst – direct reageren. Als het goed gedaan wordt, is het samenbrengen van de feedback en in feite de klantenservice van een organisatie volgens mij in het voordeel van beide partijen.
Dennis Goedegebuure
@ Hilco, Ooit wel eens van Technorati gehoord?
Ronald Kleverlaan
@Hilco Via sites als news.google.com en technorati kun je via RSS heel goed deze postings monitoren. Een organisatie kan nog een stapje verder gaan door deze nieuwsberichten op een (afgeschermde) internet/intranet beschikbaar te maken waardoor de (marketing)medewerkers geen RSS readers hoeven te installeren/gebruiken. Ik weet dat meerdere organisaties hier al gebruik van maken.