Otto met ‘samen webwinkelen’ in Engeland

Postorderaar Otto probeert shoppen op internet een sociale draai te geven. Via het in Engeland nieuw winkelmerk Oli kan het koperspubliek visueel kledingcombinaties maken, die doorsturen en er binnenkort over chatten via Live Messenger.
Bezoekjes brengen aan kledingzaken om te zien of bepaalde kleding al dan niet past. Het kan sinds vorige week ook vanachter de computer. Het van oorsprong Duitse Otto lanceerde in Engeland zijn derde winkelmerk. Daarin spelen de sociale en visuele aspecten een duidelijke rol. Na de overnames van Grattan en Freemans in de jaren negentig heeft Otto in Engeland nu een eigen merk, Oli. Bij Oli staat de webwinkel centraal en speelt de catalogus een afgeleide rol.
Virtueel pashokje
Bezoekers van de webwinkel Oli.co.uk kunnen tijdens hun bezoek aan de webwinkel kleding en accessoires als het ware in een virtueel pashoekje hangen. De artikelen worden in het zogeheten 'Look Book' apart gehouden. De sitebezoeker kan vervolgens onderaan iedere webpagina doorklikken naar het gevulde pashoekje.
In het pashokje kan de klant verschillende combinaties van kleren proberen, bijvoorbeeld zien welke broek het best bij een bepaald shirt past. Hij hoeft daarvoor enkel de artikelen naar een groot wit venster te slepen en indien nodig te vergroten of verkleinen. Zodra hij of zij de ideale combinatie heeft samengesteld, kan de winkelbezoeker dit doorsturen naar een bekende. De gedachte erachter is, volgens Oli, dat bekenden hun outfit kunnen vergelijken of kunnen kletsen over betere of andere combinaties. De kledingbundel is met een druk op de muisknop ook online te kopen.
Nieuwe technologie; anders winkelen
Het samen-winkelen-systeem is ontwikkeld door het Engelse bureau Conchango. Het bedrijf ontwikkeld samen met Oli een nieuwe technologie die van het gezamenlijk online winkelen een live ervaring moet maken. Conchango maakt een plug-in voor Microsofts Live Messenger, het chatprogramma, waarmee twee of meerdere bekenden gezamenlijk op een virtuele struintoer kunnen gaan door het filiaal van de Otto-dochter.
Otto ontleende het idee voor online kleding passen aan een proef die het met Microsoft uitvoerde op Windows Vista. Eigenaren van het besturingsysteem kunnen Otto-software installeren om thuis kledingcombinaties in 3D te passen en bekijken.
Uit een recent onderzoek van Jupiter Research blijkt dat 15 procent van de Amerikanen zich bij zijn online aankoopproces liet beinvloeden door meningen van internetvrienden, fora of weblogs. Iets meer dan de helft van het winkelend publiek, 53 procent, surft direct naar de site van de webwinkel.
In Nederland hebben product- en prijsvergelijkingssites als Kieskeurig.nl, Vergelijk.nl maar ook een sites als Bellen.com en Tweakers.net zich ontwikkeld tot wezenlijke pijlers bij online en offline winkelen. Behalve prijs blijken ook via het web gedeelde product- en winkelervaringen hier een rol te spelen. Hoe groot die invloed in gewogen cijfers is, is niet bekend.
In de Verenigde Staten dient zich een nieuwe generatie sites aan, meldt weblog DeKoopman.net, waarop consumenten publieke verlanglijstjes en specieke productervaringen uitwisselen.
Otto is na Amazon.com de grootste online verkoper op de consumentenmarkt, gemeten naar de omzet. In het laatst afgesloten boekjaar noteerde Otto een omzet an 15,3 miljard euro en een winst voor belasting van 507 miljoen euro. Het bedrijf heeft 123 dochterondernemingen, 53.000 man personeel en is actief in 19 landen.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond