Deel dit artikel
-

Outdoormerken verbieden handel op Amazon

Outdoormerken Lowa, Deuter en Mammut verbieden retailpartners om hun producten op niet-geautoriseerde websites te verkopen. Amazon is er daar een van.

Sommigen zien het als een defensieve stap, om de handel in duurdere merkartikelen op zekere webstekken te verbieden. Anderen zien het als strategisch verstandig om het merkbeeld en prijsbeleid niet in gevaar te brengen.

Deuter, Lowa en Mammut, zo meldt de Duitse uitgave Focus, hebben hun retailpartners in brieven laten weten dat zij hun goederen niet zomaar via het web mogen verkopen. Alleen Amazon wordt bij name genoemd als ‘verboden terrein’.

Een van de aangevoerde argumenten, is dat de verkoop van wandel-, klik- en campeerartikelen een proces is dat advies op maat vergt. Dat valt, menen de producenten, niet te realiseren via zomaar een website. Sites en winkels zouden volgende bepaalde richtsnoeren moeten zijn ongericht.

Ter vergelijking: Adidas wil niet dat zijn producten op het web worden verkocht op plekken waar ook tweedehands items liggen en ook niet in shops waar Adidas geen eigen digitale merkwinkel heeft.

Zo duidelijk als Adidas is, zo onduidelijk en ontransparant zijn de drie outdoormerken. Op geen van hun websites staat ook maar een letter informatie over die ingrijpende besluit. Daarom blijft het voor e-commerceplatformen, webwinkels en andere merkproducenten onklaar welke regels onder welke omstandigheden voor wie gelden.

Foto: Treve Johnson (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond