Deel dit artikel
-

Patrick Kerssemakers (Dutch Founders Fund): ‘De kernwaarden van fonQ drijven mij nog steeds’

Begin dit jaar schudde Patrick Kerssemakers, ooit oprichter van fonQ, de jas van informal investor van zich af. De vrije rol was hem te vrij geworden, dus richtte hij met medeondernemers Dutch Founders Fund op. “Voor dit vak zijn geen opleidingen.”

Van ondernemer naar managing partner van een investeringsfonds. Is dat een grote verandering?
“Investeren doe ik eigenlijk al sinds 2012, via fondsen en direct in bedrijven als angel investor. Dat begon met één à twee per jaar en dat liep op. Ik deed ook een aantal investeringen met een groepje en vond dat veel leuker dan alleen. Dat was nogal los vast, daarom hebben we besloten er een fonds van te maken. Zeventien miljoen euro, bedoeld voor SaaS, e-commerce, marketplaces en fintech. Dus waar onze harten als oprichters liggen.”

Is dat anders dan bij fonQ?
“Ik ben van nature ontzettend nieuwsgierig naar andere bedrijfsmodellen, teams en manieren van geld verdienen. Maar dit werk ligt wel buiten mijn comfortzone. Bij mijn eerste eigen bedrijf begon ik met één pakketje per dag en zag dat groeien tot duizend en duizenden. Dan ken je alle moertjes. Bij investeren is dat toch anders. Je hebt een bepaalde hoeveelheid geld die je in een paar topteams en topmodellen kunt steken. Er is geen ruimte voor fouten. Het ritme is hier ook anders. In periodes van een closing liggen de contactfrequenties in heel korte tijd heel erg hoog. Veel intenser.”

Ligt die nieuwe rol je?
“Zeker, ik vind de verantwoordelijkheid interessant en heb de lat erg hoog gelegd voor mezelf. Ik had vroeger één aandeelhouder (Wehkamp, red.) en nu zijn dat er veertig. We willen dit voor de lange termijn doen, dus moet het duurzaam en financieel goed. Aan het begin van de zes maanden dat ik dit nu doe, had ik niet kunnen beseffen wat dit vak inhield. Er zijn geen opleidingen voor. Je moet open staan voor de kennis en kunde van andere mensen. Veel praten en luisteren.”

Wat houdt je werk in?
“Dat begint bij het begin. Met elkaar bepaal je wat het investeringsplan is, wat je wel en niet doet, daarna bouw je de organisatie op. Juridische zaken en compliance wegen bij een investeerder erg zwaar. Vervoglens zoek je participaties. Vanuit onze achtergrond als ondernemer hebben we elk een groot netwerk. Mijn sterke kant is dan ook mijn netwerk en marktkennis. Ik vind het prettig om mensen een structuur te geven om van A naar B te komen. In dit geval: een overall marsroute schetsen van het fonds.”

Hoe is Dutch Founders Fund anders dan andere fondsen?
“Er zijn weinig fondsen die door founders zijn gestart. We hebben allemaal meegedraaid in branches, oprecht zaken gedaan zonder grote ruzies en altijd geprobeerd fair te handelen. Dat maakt dat we – wat je noemt – slim geld zijn.”

Ondernemen gaat toch niet altijd even netjes?
“De kernwaarden die we hadden toen we in 2007 fonQ begonnen, drijven mij nog steeds. Ik maak verwachtingen waar en probeer eerlijk te zijn. Als ik zeg dat je er speciaal voor je klanten bent, geldt dat ook nu voor mijn investeerders en participaties. Dat kan alleen als je passie hebt voor het product, de bedrijven in dit geval. Ik wil vooruitstrevend en ambitieus zijn en daar ontwikkelen we ons mee.”

Waar sta je over vijf jaar?
“Het zou te gek zijn als we ooit een tweede fonds kunnen openen. Dat kan alleen als je presteert met je fonds. Ik doe dit in elk geval voor de lange duur. fonQ hebben we uiteindelijk als een echt merk kunnen neerzetten. Misschien kan dat met een fonds ook, maar dat heeft tijd nodig. Op dit moment hebben we nog geen recht van spreken. We doen nog maar net mee.”

* Dit artikel verscheen eerder in het juninummer van Emerce magazine (#178).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond