Deel dit artikel
-

Paul McCartney dringt aan op herziening online auteursrecht

Paul McCartney en 30.000 andere artiesten en tekstschrijvers vragen het Europese Parlement om voor de herziening van de auteurswet te stemmen. Vandaag stemt het Europese Parlement over het mandaat om de onderhandelingen over de herziening van het online auteursrecht met de lidstaten te starten. De definitieve stemming volgt overigens veel later.

Muziekorganisatie IFPI heeft een open brief van de oud-Beatle gepubliceerd, waarin staat dat Europarlementariërs de ‘toekomst van muziek hier in Europa’ in handen hebben. ‘We hebben een internet nodig dat eerlijk is voor iedereen. Helaas wordt er te weinig gedaan om artiesten te compenseren voor hun werk.’

Behalve McCartney hebben ook Plácido Domingo, James Blunt en het Vienna Philharmonic Orchestra de petitie ondertekend.

De nieuwe wetgeving is al twee jaar in voorbereiding, maar controversieel. Critici waarschuwen voor onpraktische uploadfilters en linkbelastingen.

Het is belangrijk dat het mandaat niet wordt gegeven, zegt onder meer Bits of Freedom, omdat een belangrijk en controversieel wetsvoorstel als deze een goed debat verdient. Als tegen het mandaat wordt gestemd, kan het hele Europarlement nog amendementen op de concepttekst indienen.

Foto: Beeld en Geluid (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond