Deel dit artikel
-

PCM praat met verwerkers microbetalingen

Uitgeverij PCM praat met de Nederlandse verwerker van microbetalingen Net Actuals over het ontwikkelen van diensten voor de website. Gebruikers kunnen bij Net Actuals onder meer een rekening openen en daarop een bedrag storten. De verwerkers tellen de microbetalingen bij elkaar op en verrekenen die met de bank of creditcardmaatschappij. Met de Duitse verwerker van microbetalingen Firstgate is volgens vertegenwoordiger Falk Madeja reeds een contract afgesloten. Dit bedrijf biedt een systeem dat gebruik maakt van de gewone bankrekening of creditcard, zodat de extra stap van vooraf geld storten op een bepaalde rekening achterwege kan blijven.

Zoals Emerce al eerder meldde gaat PCM voor delen van haar kranten op internet geld vragen. Bij het Algemeen Dagblad zal voortaan door niet-abonnees betaald moeten worden voor specials als de oliebollentest, de wachtlijsthulp en de voetbalstatistieken. Het NRC en Het Parool willen geld vragen voor het ontsluiten van het archief.

NetActuals zegt een contract te hebben voor ontsluiting van de krantenarchieven van PCM, maar kan niet aangeven wanneer dat gaat gebeuren. 'Vermoedelijk in september,' zegt woordvoerder Jean-Marc Huijskens. Zijn bedrijf verschafte de afgelopen maanden in het kader van een experiment samen met Management.nl reeds betaalde toegang tot de databank FactLANE (voorheen de Nederlandse PersDatabank). Ook in Milaan loopt een experiment waarbij met een studentenkaart toegang tot documenten wordt geboden.

Firstgate biedt het microbetaalsysteem click&buy aan, dat in Duitsland al langer in gebruik is bij grote uitgevers. Firstgate heeft ook een aantal andere Nederlandse klanten, waaronder het mediavakblad-met-site kress.nl, Woningnet en het Nederlands Dagblad, dat via Firstgate toegang biedt tot het bladenarchief. Falk Madeja, die via zijn onderneming IntroMedia Online Firstgate in Nederland vertegenwoordigt en eerder betrokken was bij de lancering van de gratis krant Metro, wil weinig kwijt over de samenwerking met PCM. De plannen zouden nog gedwarsboomd kunnen worden door nieuwe saneringen die PCM in september bekend maakt.

De webactiviteiten van de dagbladen van PCM zijn sinds kort ondergebracht bij de verschillende bladmanagers, en deze zijn zelf verantwoordelijk voor de internetactiviteiten van hun blad. Met welke transactieverwerkers de dagbladen in zee gaan is een keuze van het betreffende bladmanagement, zegt Huijskens. De contracten zijn bovendien niet exclusief. Naast Firstgate en Net Actuals is bijvoorbeeld ook Teletik op dit gebied actief. Dit Amsterdamse bedrijf is onlangs met veilingsite Qoop in zee gegaan.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond