Perspectief op mobiele ontwikkelingen: 2007 tot 2015

We staan nog maar aan het begin van een lange weg die we met mobiel internet gaan bewandelen. Pas sinds 2007 speelt het enige rol van betekenis in de westerse wereld. T-Mobile, bijvoorbeeld, verwacht dat onze mobiele dataconsumptie alleen tot 2015 nog met een factor 300 zal stijgen.
De iPhone staat voor meer dan alleen een mooi, sexy apparaatje. Tot het moment dat de eerste versie van de iPod-met-belfunctie verscheen, bestond mobiel internet eigenlijk niet.
Op telecombeurzen sprak men voor die tijd wel over mobiel dataverkeer, maar achteraf gezien wisten deze professionals niet waar ze het over hadden. Dé toekomst lag volgens hen namelijk in videobellen via UMTS.
We zouden duurdere tikken betalen per belminuut met videobeeld. Nog steeds denken veel operators de richting van de markt te kunnen bepalen. De werkelijkheid haalt hen echter in nu partijen als Google, Apple en Facebook de dienst gaan uitmaken.
Recente cijfers van toezichthouder Opta laten zien hoe veel (of weinig) Nederlandse operators nu verdienen met mobiele datahandel. In het laatste half jaar van 2007 haalden ze 5 procent van hun omzet, 112 miljoen van 2,2 miljard euro, uit mobiel internet. In het eerste half jaar van 2010 was dat gegroeid tot 304 miljoen van 2,4 miljard euro, oftewel: 13 procent van de sectoromzet.
Uit voorspellingen van marktonderzoeker GfK blijkt dat de smartphone in Nederland nog een enorme groei gaat doormaken. De helft van de mensen koopt zo’n telefoon tegenwoordig met een mobiel data-abonnement. Het ziet ernaar uit dat driekwart van de Nederlanders in 2015 zo’n geavanceerde telefoon heeft, versus een kwart begin 2010.
Deze sterke groei zal er internationaal zelfs toe leiden dat er rond 2014 al meer mobiele internetters zullen zijn dat ‘vaste’ internetters. Vooral mensen in Azië en Afrika die nooit een desktop of laptop zullen aanraken. De telefoon wordt hun primaire interface tot internet.
Het probleem van mobiel internet is dat de consument de lol er wel van inziet, maar het bedrijfsleven niet. Zij hebben nauwelijks genoeg kennis van het vaste web en krijgen nu al weer te maken met ‘mobile’ en ‘mobile social‘. Met als gevolg dat het bedrijfsleven amper investeert in mobiele reclame en niet weet wat het op mobiele web of met mobiele applicaties moet doen. Alleen groet partijen kunnen het zich financieel veroorloven om te experimenteren.
Vooralsnog is het grootste deel van de mobiele markt in handen van zelfstandige applicatieontwikkelaars, zowel kleine specialisten als de allergrootste als Facebook en Google. Google schat dat het dit jaar 1 miljard dollar aan mobiele reclame verdient. Dat is een derde van de hele markt. Marktonderzoeker Informa denkt dat de markt van 2010 tot 2015 groeit van 3,5 miljard dollar nu naar 24 miljard over een paar jaar.
Hoe mobiele e-commerce eruit gaat zien, staat in het geheel nog niet vast. Locatiegebaseerde diensten spelen daar vermoedelijk een centrale rol in. Preciezer: de gps-antennes op smartphones en tablets. Foursquare is nog maar een indicatie van wat we van Google Maps, Place Pages en Facebook Deals mogen verwachten.
Voor de retailer wordt de wereld alleen maar mooier. Marketing wordt makkelijker en goedkoper. Als zijn dienstverlening op orde is en hij af en toe een cadeautje geeft, zit hij helemaal goed.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
1 Reactie
Hubert
Fijn plaatje 🙂