Deel dit artikel
-

Philips en Microsoft samen in telefonie

Philips en Microsoft hebben een draagbare telefoon ontwikkeld met MSN technologie. De telefoon werkt via een “buddy lijst”, waarbij direct contact kan worden gezocht met degenen die online zijn. In plaats van elkaar teksten te sturen, kan men elkaar telefoneren via VoIP (internettelefonie). Philips ging eerder een soortgelijke samenwerking aan met KPN en Skype. Ook Panasonic heeft een soortgelijke alliantie met Skype.

Microsoft en Philips maakten hun samenwerking gisteren bekend op de Consumer Electronics Show (CES), die nog tot en met zondag in Las Vegas wordt gehouden. Microsoft topman Bill Gates demonstreerde het toestel tijdens zijn traditionele "keynote" in het Hilton Hotel. Onduidelijk is nog op welke wijze de bedrijven hun samenwerking zullen voortzetten.

De CES, veruit de grootste consumentenelektronicabeurs na de IFA in Berlijn, neemt ongemerkt de rol over van de eerder gesneuvelde Comdex beurs, die zich exclusief op Pc technologie richtte. Op CES worden de hifi-fabrikanten steeds vaker verdrongen door leveranciers van digitale producten: naast camera’s ook beeldschermen. Dit jaar is de CES groter dan ooit, nu ook de Sands Expo Hal in gebruik is genomen. Ook Comdex werd jarenlang op twee locaties gehouden.

De keynote van Gates had dit keer niet echt een thema. Gates demonstreerde onder meer welke mogelijkheden de pc-technologie in de toekomst gaat bieden. Zo was er een tafel die de inhoud van een mobiele telefoon in een soort venster kan weergeven. De tafel fungeert dan als beeldscherm. Ook maakte Microsoft bekend dat er inmiddels 4 miljoen exemplaren van de XBox zijn verkocht en met Sky in Engeland een video op verzoek dienst is ontwikkeld, waarbij videofilms naar draagbare spelers kunnen worden overgezet. Ook werd uitgebreid het komende besturingssysteem Vista gedemonstreerd.

Een echte trend valt nog niet te ontdekken. Veel fabrikanten lijken zich nog steeds af te vragen hoe ze het hoofd moeten bieden aan de populaire iPod. Zo kondigde Thomson een aantal nieuwe Flash Mp3 spelers en een Mini Personal Recorder aan. Opvallend is dat pc fabrikant HP, na een korte flirt met Apple, in zee is gegaan met RealNetWorks. De dienst Rhapsody zal op nieuwe pc's en laptops van HP worden aangeboden.

2006 lijkt wel het jaar van HD te gaan worden. Verschillende fabrikanten kondigden woensdag dan toch eindelijk hun Blu Ray spelers aan. Blu Ray is de opvolger van de DVD, die hoge definitie beelden kan weergeven. Toch is met name Philips huiverig om deze technologie meteen naar de Europese markt te brengen, waar via de televisie nog weinig HD aanbod is.

Met spanning wordt in Las Vegas uitgekeken naar een keynote van Larry Page, mede oprichter van Google. Het bedrijf ontkende deze week met kracht geruchten dat het een eigen laaggeprijsde computer op de markt brengt, al of niet aan te sluiten op de televisie. Volgens de L.A. Times zou het gaan om een computer met een eigen besturingssysteem die via de Amerikaanse winkelketen Walmart aan de man zou wordt gebracht.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond