Deel dit artikel
-

Philips en Sony in contactloos betalen

Philips en Sony zullen binnenkort consumentenelektronica uitrusten met zogenoemde Near Field Communication (NFC) chips voor contactloos betalen. Volgende maand wordt op het GSM Congres in Cannes al een eerste telefoon gedemonstreerd die dergelijke mogelijkheden biedt.

Philips en Visa International toonden afgelopen week op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas al de eerste toepassingen op dit gebied. Creditcardmaatschappij Visa zette daarbij zijn &#39 in, waarmee kleine betalingen geautoriseerd kunnen worden.

NFC is een aan RFID verwante technologie, grotendeels ontwikkeld in Oostenrijk, die werkt in de 13,56 MHz band. Door een NFC apparaat dicht in een buurt van een ander NFC apparaat te houden kan informatie worden uitgewisseld.

"Dit is niet vergelijkbaar met Bluetooth of traditionele RFID," zo vertelde een woordvoerder van Philips. "Bij de laatste technologie is er alleen sprake van eenrichtingsverkeer, terwijl Bluetooth om te kunnen communiceren vooraf geconfigureerd moet worden." Het nadeel van NFC – de geringe reikwijdte met van zo'n 10 centimeter – noemt Philips juist een voordeel omdat het veel veiliger en preciezer is. Om informatie uit te wisselen moet men de apparaten dicht bij elkaar houden. Interferentie is daardoor volgens Philips uitgesloten.

In Las Vegas demonstreerde Philips hoe met een Pda die op een poster aan de muur wordt gericht een song op internet kan worden besteld. De chip in de poster bevat het adres (URL) van een webpagina waar de song kan worden gedownload.

Universal Music France is een van de eerste partners van Philips en Visa. Het bedrijf wil de technologie gaan gebruiken voor de online muziekportaal E-Compil . Andere toepassingen zijn bijvoorbeeld het kopen van kaartjes voor de bioscoop, zodat men niet meer aan de kassa hoeft te staan, of het boeken van vliegtickets en hotelkamers via NFC kiosken.

De verwachting is dat NFC snel zal worden geadopteerd door de industrie. Het is een open (ISO 18092) standaard waarvoor bedrijven die er gebruik van willen maken geen licentie hoeven te kopen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond