Deel dit artikel
-

Philips’ Kleisterlee favoriet voor topfunctie Vodafone

Vertrekkend Philips-baas Gerard Kleisterlee wordt genoemd als beoogd opvolger van de huidige bestuursvoorzitter van Vodafone Group.

Dat schrijft de Engelse zakenkrant Financial Times op basis van bronnen die bekend zijn met de aanstelling van de opvolger van John Bond. De voordracht kan op zijn vroegst een dezer weken al gebeuren, waarna Kleisterlee vanaf begin april formeel actief kan worden.

Kleisterlee vertrekt eind maart als directievoorzitter bij Philips nadat hij deze positie tien jaar heeft bekleedt. Zijn naam prijkt nu op een lijstje met drie namen van mensen die een bedrijf door lastige veranderingen kunnen loodsten en de handel in opkomende markten kan managen.

De Nederlander krijgt te maken met veeleisende en conservatieve aandeelhouders en een snel veranderend mobiel landschap. In Europa boekt Vodafone dit jaar naar verwachting al meer omzet uit mobiel internet dan uit sms-handel.Daarbij moet het fors investeren in nieuwe netwerken om de exploderende gebruikersvraag aan te kunnen. Sommige telecombedrijven willen die investering deels kunnen afwentelen op de veroorzakers van die last: bedrijven als Google en Apple.

Daarnaast zitten de nieuwe bestuursvoorzitter met dossiers in Frankrijk en Amerika, waar Vodafone niet onder eigen naam actief is en kan worden omdat het minderheidsbelangen heeft in SFR en Verizon Wireless.

Mocht Kleisterlee worden aangesteld dan brengt hij behalve internationale expertise ook kennis over opkomende markten mee. Philips realiseerde afgelopen jaar eenderde van zijn omzet in landen met snel groeiende economieen in Azië en Zuid-Amerika.

Vodafone zou de tweede werkgever van de 64-jarige Kleisterlee zijn. De topman werkte zijn hele leven voor Philips.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond