Deel dit artikel
-

‘Powned laat digitale achterban vallen’

Omroep Powned laat zijn digitale achterban, de netwerkgeneratie, nu al vallen en gedraagt zich net als gevestigde omroepen. “Dat moeten ze maar aan de leden uitleggen”, zegt mede-oprichter Marianne Zwagerman. Het onderliggende probleem: “De pluriformiteit van de pers is in gevaar”.

Met verbazing ziet Marianne Zwagerman hoe omroep PowNed zich ontplooit in het mediabestel. Samen met Dominique Weesie richtte ze de omroep op, maar moest vorig jaar om persoonlijke reden terugtreden. “We zijn begonnen voor de netwerkgeneratie, de mensen die met een tweede scherm op schoot naar de televisie kijken. Daar doen ze echter heel weinig mee”.

Kleffe telefoonklapper

Tegen Emerce zegt ze: “Powned is opgericht om iets nieuws neer te zetten. Op basis van die propositie heeft toenmalig minister Plasterk een licentie gegeven. En wat zie je nu? Het tweede tv-programma dat ze brengen is een voetbalprogramma. Dat heeft iedereen. Dat snap ik dus niet. Het wordt nota bene gepresenteerd door Henk Spaan, een baby boomer van de Vara. Dat is juist de groepen mensen waar Powned zich tegen wil afzetten”.

En inderdaad. In het oorspronkelijke beleidsplan (PDF) staat ondubbelzinnig: “PowNed is gek op sport. Maar niet per se op de favoriete sporten van Mart Smeets” (p. 42) en “Want Powned gaat voor frisse gezichten. Weg met die kleffe Hilversumse telefoonklapper” (p.139).

Zwagerman: “Het kan natuurlijk dat ze na vier uitzendingen van Heilig Gras zeggen dat het een grote grap was, om te laten zien dat iedereen een goed voetbalprogramma kan maken”. Maar of dat zo is, weet ze niet. Ze is niet meer betrokken bij de dagelijkse gang van zaken.

Wassen neus

De voormalig topvrouw van mediabedrijf De Telegraaf vindt het raar dat niemand er op toeziet dat een nieuwe omroep als PowNed nu al handelt tegen zijn eigen beleidsplan in. Kennelijk is het voldoende om een plan te schrijven, dat in te dienen en na goedkeuring vervolgens de uitvoering van de ideeën achterwege te laten. “Maar dat is iets dat PowNed aan het einde van de vijfjarige licentie aan zijn leden mag uitleggen”.

“Het is me in deze discussie niet eens om PowNed te doen, maar om de publieke omroep als geheel. Die hele publieke omroep met verenigingen is een wassen neus. Ze lokken leden door hen een gids of een dvd cadeau te doen bij een lidmaatschap. Die maatschappelijke betrokkenheid bij de verenigingen stamt nog uit de tijd dat er geen commerciële zenders waren”.

Door de nivellering in het programma-aanbod komt volgens Zwagerman de pluriformiteit van de pers in het geding.

Het onderscheid tussen de keuzes die de afzonderlijke redacties maken wordt steeds kleiner. De programma’s gaan inhoudelijk op elkaar lijken. “Als het zo doorgaat, hebben alleen de NOS en RTL Nieuws nog eigen onafhankelijk nieuwsredacties. En kranten. Alhoewel het daar financieel niet goed gaat. Bij de regionale kranten zie je die vervlakking al. Er zijn nog maar weinig onafhankelijke kranten.”

Ze pleit er enerzijds voor dat de overheid de krantenredacties helpt overeind te blijven in het voor hen steeds zwaarder wordend economisch klimaat. Anderzijds is ze voor opheffing van de omroepverenigingen. “Ik ben voor een privaat-publieke omroep. In die volgorde. De politiek wil nog steeds honderden miljoen euro’s investeren in omroepen. Ik vind dat iemand eens moet kijken wat in een commerciële omgeving slim kan functioneren” als publiek georiënteerde omroep.

Deel dit bericht

17 Reacties

Marianne Zwagerman

For the record: de kop boven dit artikel komt niet uit mijn mond. Ik vind het veel te vroeg voor een oordeel over PowNed in relatie tot de beloftes aan de achterban.

Mijn punt is dat het huidige publieke omroepbestel, gestoeld op omroepverenigingen, achterhaald is. En het nieuwe voetbalprogramma van PowNed bewijst dat. Voor meer voetbal op TV was geen nieuwe omroep nodig.

Dit voorbeeld toont aan dat de borging van de pluriformiteit door omroepverenigingen een wassen neus is. Want blijkbaar wordt een omroep niet aan zijn eigen plannen en richting gehouden. Dat is niet nieuw. Er zijn talloze voorbeelden, ook van andere omroepen. Maar juist bij een nieuwe omroep, waar de ambities nog vers zijn, is het niet moeilijk om te toetsen of de plannen voor nieuwe programma’s wel passen bij het gat in het publieke bestel dat ze geacht worden te vullen.

reagluurder

@Marianne: Gaf je eerst een eerlijk interview, trek je daarna overhaast je kritiek op je oud-collega’s in, en bagatelliseer je je eigen uitspraken in de hoop niemand voor het hoofd te stoten. Precies het soort hypocrisie waar GeenStijl en PowNed anderen altijd om bekritiseren.
Wees nou eens eerlijk en zeg wat je denkt, en blijf daar ook achter staan.

Jan

Trouwens, voetbalprogramma is niet helemaal de correcte omschrijving. Je kon de laatste aflevering beter ‘zeer lange Nike-reclame’ noemen.

janaa6rie6

Ik kijk altijd vind het echt wel leuker dan de andere shizzle!

K. Leverworst

Ik ben maar half een geenstijl lezer. Maar wat Pownews en de website goed maakt, is dat ze kritiek op alles en iedereen hebben. Ongeacht kleur of politieke voorkeur.
Ja de Volkskrant (en P&W en DWDD) proberen ze weg te zetten als heel links, maar dat zijn zij niet. De meeste reaguurders zien dat wel in, op een select (rechts) groepje na. Zij ‘reaguren’ min of meer met dezelfde inhoud als het stukje van Geenstijl en proberen op die manier zich er een beetje aan te binden.

Maar die hele links-rechts issue, is een non-issue. De redactie van Geenstijl voelt dat ze de vinger op de zere plek legt. Er is veel hypocrisie links, en rechts. En hypocrisie kan je lezen als: banken, politici en anderen die met de wet aan hun zijde de samenleving oplichten. Dat moet Geenstijl aan het licht blijven brengen, en dan zal je zien dat meer mensen (links en rechts) zich realiseren dat zij eigenlijk Geenstijl aanhangen. Zij zijn niet per se in al hun ideeen rechts of links, maar willen een samenleving die eerlijk en goed draait. Of dat nou op basis is van 70% linkse ideen en 30% rechts of vice versa, dat maakt niet.

Geenstijl is niet te plaatsen in het politiek spectrum, maar pakt kromgegroeid gedrag aan. Gedrag dat een moderne maatschappij zoals Nederland schaadt.

fake_i

@ K. Leverworst: Leuk betoog, maar enige realiteitszin gebied me toch te zeggen dat je hier de plank mis slaat. Geenstijl is rechts, dat jij een paar kritische PVV-topics blijkbaar compenserend voor de anti-linkse tendens binnen hun content ervaart, maakt het er niet minder subjectief om. Ik zie ze meer als een uitgesproken liberaal medium, dat op een slimme manier relativeert door ook rechts op de vermeende pijnpunten aan te pakken. Hun profiel is echter niet zo uniek als je misschien denkt. Net zoals niet ieder persoon zich volledig hoeft te identificeren met een politieke partij, kan dit ook voor een omroep als PowNed gelden.

fake_h

Marianne Zwagerman is gepassioneerd maar heeft weinig verstand van voetbal. Wat een genot dat PowNed een nichemarkt aanboort waar vrienden en ik van Persie eens 1op1 kon zien. Nieuw? Nee. Gemis op de publieke omroep? Voor genoeg mensen wel. Wat een genot dat PowNed eens op een leuke en overzichtelijke manier marketing strategieën van Nike uiteenzet. Oh nee.. dat wordt allemaal elke week behandeld bij onze Jack van Gelder en zijn slaapverwekkende polderboys.

Pluriformiteit hoeft niet radicaal uit één gezet te worden om het verschil met andere zenders te merken. Alleen zwart-wit, links-rechts, ja-nee, nee-ja, rechts-links, wit-zwart mensen kunnen tegenwoordig niet meer nuanceren of subtiliteit verschillen opmerken. Dominique, kan je even je piepie tijdens een PowNed uitzending uit je broek halen? Dan zullen sommige de pluriformiteit van het publieke bestel weer opmerken. Of heeft een draagmoeder haar kindje verloren? Dat kan ik dan weer wel goed begrijpen. Omroepen achterhaald? Jazeker.

marijn

Toen powned begon met de geert bashing nav het brievenbus incident wist ik al hoe laat het was. Ik heb gereaguurd met mijn mening en gezegd dat ze me mogen weg jorisen omdat ik er nooit meer naar toe zal surfen. Het weg jorisen is gedaan en mijn powned ban eveneens. De hele media is 1 grote propaganda en ik kijk wel weer als ze niet om de feiten heen kunnen draaien. Nederland is 1 groot concentratiekamp en de oorlog moet nog beginnen.
Ik zing mijn tijd wel uit en begin vast aan de nieuwe generatie.

DrBukkake

Voetbal op PowNed? Dat is geen stijl!

Jo Waardenburg

Als ontbijt heb ik vandaag een krentenbolletje met dik roomboter en kaas genomen.

Li-o

Kan iemand mij uitleggen, waarom mensen altijd in discussie gaan met elkaar onder een artikeltje?

Ik ben serieus oprecht geinteresseerd in hoe dat werkt dat je achter je pc zit en dan een reactie gaat plaatsen en dan ook nog eens je gelijk wil halen (in veel gevallen).

Ja ik weet dat ik nu ook een reactie plaats, maar dat is omdat ik op zoek ben naar inzicht in het waarom reageren..

petrossa

@jochem

Die link leest als een digibeet die moreel preekt. Het beste mens praat over een soort utopische wereld. Moderatie is persoonsgebonden, objectieve meodrators bestaan niet. Derhalve wat de 1 acceptabel vindt, is voor een ander heiligschennis.

Als je modereert dan pleeg je censuur. Dat mag, het is tenslotte jouw site. Helaas leidt dan tot het gezever zoals van Mevr Klene.

Maar gelukkig zijn er sites waar je je wegemodereerde commentaren, in context, kunt herplaatsen.

Nieuwsjunkie

Hard Gras is weliswaar door een mastodont gemaakt (Spaan/Endemol), maar dat maakt het niet meteen slecht. Hoewel ik het met Zwagerman eens ben dat Powned zich beter kan onderscheiden met diepgravendere, journalistieke programma’s.

K.Leverworst

@Li-0 Mensen willen in discussie gaan omdat ze een mening ergens over hebben en die kwijt willen. Je kan je reactie kwijt willen omdat je
– denkt dat ie goed/vernieuwend is
– hem wilt aanscherpen door debat
– mensen wilt overtuigen
– etc.
Daarnaast kom je in real life niet altijd mensen tegen die zin hebben om erover te praten. Online zijn die er wel.

Reaguurder2

Mart Smeets heeft weinig tot niks met voetbal, dus dat doet Powned dan toch goed?!

Adelbert

Niet meer voetbal nodig? Henk Spaan oud en links? Dat is jammer.Te huur http://www.heiliggras.nl Vraagprijs € 18,95 p.m.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond