Deel dit artikel
-

Hands-On: Dyson Lightcycle met adaptieve LED-technologie

Dyson heeft afgelopen week in Parijs de Lightcycle geïntroduceerd. Een LED-lamp die zich aanpast aan het daglicht en een levensduur heeft van 60 jaar. Ontworpen om vermoeide ogen tegen te gaan en via een app is aan te passen aan de leeftijd van de gebruiker. Sander van der Heide mocht voor Emerce als één van de eersten zijn licht op de lamp schijnen.

Jake Dyson is een bescheiden figuur die, zo lijkt het, liever niet in de schijnwerpers staat. Hij betreedt dan ook schoorvoetend het podium als voor het eerst aan de internationale pers, hier samengekomen in Parijs, zijn nieuwste lichtuitvinding wordt getoond.

Bijna verontschuldigend begint hij zijn verhaal over hoe wij als mens ons langzaam ontwikkeld hebben en eigenlijk nog niet eens zo lang te maken hebben met kunstlicht. De eerste mens paste zijn dagritme aan het daglicht aan en de jaren dat we de dag verlengen met gebruik van kunstlicht (of dit nu van kaarsen of een TL-balk komt), zijn in verhouding tot het bestaan van de mensheid, slechts een fractie. Ons dag- en nachtritme wordt nog steeds bepaald door het natuurlijke daglicht en het is dan ook niet meer dan logisch dat het kunstlicht dat we gebruiken, synchroon meeverandert met het natuurlijke licht.

Ondanks het feit dat de presentatie helemaal is uitgeschreven, voel je de passie die Dyson heeft voor hetgeen waaraan hij 2 jaar lang met een team van 90 ingenieurs heeft gewerkt. Maar liefst 892 prototypes waren nodig om uit te komen bij het product wat we getoond kregen, de Dyson Lightcycle.

Gloeilamp

Jake verbaast zich erover dat er op het gebied van LED-licht eigenlijk niet zoveel is bereikt. Vooral het feit dat men de standaard gloeilamp heeft vervangen door een zelfde vormfactor gevuld met LEDs. Volgens hem is dit de meest ineffectieve manier om LED toe te passen. Net als bij een gloeilamp, wordt bij een LED de warmteontwikkeling erg hoog in een afgesloten glazen bol en dit vermindert de levensduur van de lamp drastisch. Die levensduur wil je juist verlengen om zo naast het energieverbruik ook de milieudruk te verlagen. De plaatsing van de LEDs bij Dyson is in een cirkelvorm waarbij drie gele LEDs en drie witte LEDs zo zijn opgesteld dat er maar één duidelijke schaduw is te zien, net zoals bij zonlicht. De combinatie maakt het mogelijk om gelijkmatig het licht tussen 2900 en 6500 kelvin te laten verlopen.

Hitte

De hitte wordt afgevoerd met een technologie die vaak in satellieten wordt gebruikt – heat pipe-technologie. Een vacuüm verzegelde koperen buis trekt warmte weg. Binnenin verdampt een druppel water, waarbij de warmte langs de pijp wordt afgevoerd terwijl de druppel condenseert, voordat deze terugkeert naar de LED’s door capillaire werking (een natuurlijk verschijnsel waarbij water stijgt, tegen de werking van de zwaartekracht in). Het biedt een non-stop, energievrije koelcyclus. Het verlengt de levensduur van de lamp naar 60 jaar, waarbij de controle over lichtsterkte en kleurtemperatuur gelijk blijft.

Sterkte

De lamp heeft een lichtopbrengst van 100 tot 1000 lux. Deze lichtsterkte past zich aan het moment van de dag, maar is ook aan een bepaalde activiteit aan te passen. In combinatie met de juiste kleurtemperatuur zijn er zo voorgeprogrammeerde standen als relax-modus, studie-modus, precisie-modus, boost-modus, wake-up en slaapstand. Als derde optie kun je met je vinger de aanraakbediening bovenop het armatuur gebruiken om zo wrijvend de sterkte en kleurtemperatuur aan te passen (let wel, we hebben het over kleurtemperatuur, de Lightcycle kent dus geen verschillende kleuren zoals bij een Philips Hue)

Connected

Zodra de lamp beschikbaar is, zullen we hem nog uitgebreid testen, maar de verbindingsmogelijkheden lijken wat beperkt. Zo is de lamp alleen via bluetooth te verbinden met de app en ontbreekt wifi, zoals wel op andere Dyson-apparaten is te vinden. Gebruik van een spraakassistent of opnemen in een lichtsysteem als Philips Hue, zit er dus voorlopig niet in. Met een lichtsensor kun je lamp aanpassen aan het omgevingslicht (enige AI zal waarschijnlijk zijn geïmplementeerd) en een infraroodsensor registreert beweging. De USB-C-aansluiting is puur voor het opladen van kleine persoonlijke gadgets met een vermogen van 2,5 ampère, wat ik overigens toch een heel leuke eigenschap vind.

Ontwerp

Mocht u denken ‘Ik heb deze lamp toch al eens eerder gezien?’, dan kan dat enigszins kloppen. De Lightcycle lijkt nagenoeg gelijk aan de CSYS uit 2014. Deze 3-axis-slide-constructie geeft de mogelijkheid om de lamp 360 graden te draaien en op elk mogelijke afstand en hoogte te plaatsen.

De Dyson Lightcycle is vanaf 1 april beschikbaar in de Benelux. Er is een bureau- en vloervariant in de kleuren zwart of zilver voor een prijs van 499 euro en 699 euro.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond