Deel dit artikel
-

Prijsoorlog op Britse breedbandmarkt

Binnen enkele jaren zal er een prijsoorlog ontstaan tussen aanbieders van breedband internet, en over vijf jaar zal wereldwijd gezien het aantal breedband-aansluitingen het aantal inbelverbindingen overtreffen. In die lijn passen de prijsverlagingen die British Telecom in Engeland heeft doorgevoerd. Concurrentie wordt daar ook groter, dankzij de introductie van snelle diensten van NTL, een concurrent van BT. De bevindingen komen van de Britse consultancygroep Arc Group.

Arc Group ziet over vijf jaar een wereldwijde providermarkt ter waarde van tachtig miljard dollar. Tegen die tijd zullen er ruim driehonderd miljoen breedband-aansluitingen zijn, via allerlei technieken. DSL-lijnen vormen tegen die tijd een derde van het aantal breedbandaansluitingen, met vlak daarachter kabel. Satelliet en glasvezel vormen ook dan nog slechts een klein deel, aldus Arc.

De aangekondigde prijsoorlog gaat in Nederland voorlopig nog niet op; Planet Internet verhoogde deze week de prijs voor een adsl-abonnement. BT daarentegen maakte bekend per 1 april haar prijzen met bijna de helft te verlagen. Freeserve volgde daarop met een soortgelijke prijsdaling. Een BT-klant gaat maandelijks ongeveer 24 euro betalen voor een dsl-aansluiting.

De Engelse kabelaar NTL beantwoordt de prijzenslag met de introductie van nieuwe techniek op haar kabel, zo meldt de Guardian . 2,5 miljoen huishoudens gaan beschikken over een 1MB-aansluiting via de coax-kabel. Hiervoor gaan de abonnees vijftig Engelse ponden betalen. Nu heeft NTL 150.000 breedbandgebruikers. Ook Telewest heeft soortgelijke technieken aangekondigd voor later dit jaar. In Nederland neemt de vereniging van kabelaars, de Vecai, overigens ook proeven met nieuwe technieken over de coax-kabel. Dit experiment zal in Maassluis lopen.

Deel dit bericht

1 Reactie

Arthur

In één woord: belachelijk! Hoe is het in godsnaam mogelijk dat de prijs van breedband in Nederland nog zo onder druk ligt van ons aller machtige vaste-net beheerder KPN? Op deze manier internet 75% van Nederland over 5 jaar nog met een knullige snelheid van circa 45 bps. Het wordt tijd dat deze markt opengegooid wordt!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond