Deel dit artikel
-

Prijzen internationaal containervervoer: -50%

De vrachttarieven voor internationaal zeevervoer liggen in september 2022 op de helft van de prijzen een jaar geleden.

De allergrootste onrust in dit logistieke segment lijkt achter de rug. Een belangrijke oorzaak hiervan was de uitbraak van het coronavirus en de logistieke en personele problemen die dat aan land opleverde. In die zin is corona voorbij.

Cijfers van de Freightos Baltic Index laten zien dat de vrachtprijzen scherp aan het dalen zijn. De septembermaand is traditioneel altijd een drukke met zeecontainers, omdat winkels wereldwijd zich voorbereiden op de feestmaand december. Ondanks het piekseizoen op zee is er geen piek in de prijsindex te zien. De trend blijft dalend.

Gemiddeld ligt de prijs voor een container van 40 voet, de standaardmaat, nu rond de vijfduizend dollar. Het langjarig gemiddelde ligt rond de 1.500 dollar.

Een mogelijke oorzaak voor de dalende prijzen ligt in het feit dat winkels uit voorzorg al heel vroeg voorraden hebben aangelegd. Mede met corona in het achterhoofd.

Het is maar de vraag of die voorraden zo snel van de hand gaan als de retailers hopen.

De consument is financieel terughoudend en de prijzen lopen op. Om toch het jaar niet met volle magazijnen te eindigen, zullen handelaren spoedig met koopjesacties beginnen om hun goederen kwijt te raken. Dat zal andere verkopers dwingen om tijdig mee te gaan en eveneens hun prijzen te laten dalen. Actuele marktcijfers laten zien dat de actieperiode voor de decembermaand nu al op gang https://www.emerce.nl/nieuws/google-sint-kerst-online-al-begonnen komt.

Foto: Walter de Valk (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond