Deel dit artikel
-

VN: Inflatie stijgt door hogere transportkosten

De toename van transportkosten wereldwijd kan volgend jaar een inflatie opleveren van anderhalf procent, zo klinkt het vanaf een VN-conferentie over handel en ontwikkeling.

De wereldbond publiceerde zijn visie op de ontwikkeling van de mondiale vervoersmarkt. Daarin klinkt het waarschuwend dat de stijgende prijzen van containervervoer met nog eens elf procent kunnen stijgen volgend jaar. De consequentie daarvan zou zijn, dat de consumentenprijzen hierdoor alleen al met 1,5 procent toenemen.

Belangrijke redenen voor de prijsstijgingen zijn de sterk toegenomen vraag van consumenten sinds de uitbraak van het coronavirus. Men is meer producten gaan kopen en veel daarvan worden geïmporteerd per container over zee. Er zijn minder containers op de juiste plaatsen beschikbaar en havens hebben de capaciteit niet om te lossen en door te zetten naar vrachtwagens en treinen.

De prijseffecten zullen groter zijn in de kleinere landen.

De VS schetst oplossingen, maar die vergen allemaal langetermijninvesteringen. Snel de bocht afsnijden kan niet. “Een terugkeer naar normaal vergt investeringen in infrastructuur, vrachttechnologie en digitalisering.”

Foto: Herman Russchenberg (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond