Deel dit artikel
-

Privémail sterft uit: de nieuwe generatie communiceert via WhatsApp

Jongeren whatsappen inmiddels al vaker dan ze een e-mail versturen: 77 procent verstuurt elke dag berichten via WhatsApp aan vrienden, terwijl slechts 44 procent dagelijks mails verstuurt. Dat blijkt uit onderzoek van YoungCapital, dat deze week werd gepubliceerd in de New Generation Recruitment Guide.

Onderzoeksbureau GMO voerde in opdracht van YoungCapital een vergelijkend onderzoek uit onder achthonderd respondenten en ondervroeg vierhonderd dertigminners (studenten en afgestudeerden) en vierhonderd veertigplussers (werknemers en managers) over hun mediagebruik.

De privémail is volgens het onderzoek hard op weg om uit te sterven door de opkomst van instant messaging-apps zoals WhatsApp. Jongeren vinden gebruik van nieuwe media vanzelfsprekend. Zo gebruikt de helft van de dertigminners Dropbox of WeTransfer om direct documenten te kunnen delen met collega’s. Bij de veertigplussers is dit slechts 25 procent.

Jongeren verwachten van bedrijven dat ook zij gebruikmaken van de nieuwe tools en media: 37 procent van de jongeren wil via sociale media met zijn vraag of klacht bij bedrijven terecht kunnen, en dan ook nog eens snel antwoord krijgen. 33 procent vindt bovendien dat bedrijven hun diensten, zoals webshops of contactformulieren, sneller mobiel beschikbaar moeten maken, tegenover slechts 22 procent van de veertigplussers.

De nieuwe generatie zit overigens wel op één lijn met managers. Managers vinden net als jongeren dat je met bedrijven moet kunnen communiceren via sociale media, bijvoorbeeld via een corporate Facebook-account. En buiten kantooruren nog online en bereikbaar zijn? Veel managers hebben er, net als jongeren, geen problemen mee.

De uitkomsten met betrekking tot mailen lijken in tegenspraak met onderzoek van Kennisnet vorig jaar naar jonge scholieren. De oude vertrouwde e-mail wordt volgens dit onderzoek nog altijd door een overgrote meerderheid van de tieners gebruikt, het vaakst vanaf het dertiende jaar.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond