Deel dit artikel
-

Provincies zoeken naar invulling van toezicht op digitale toegankelijkheid van gemeenten

De meeste Nederlandse provincies weten nog niet hoe zij toezicht gaan houden op de digitale toegankelijkheid van websites en apps van gemeenten. Provincie Limburg heeft als enige aangegeven te zijn gestart met het toezicht. Dat blijkt uit onderzoek van studenten van hogeschool Windesheim uit Zwolle in opdracht van het bureau Knop. Elf provincies hebben aan het onderzoek meegewerkt.

In het Tijdelijk Besluit Digitale Toegankelijkheid Overheid van 1 juli 2018 staat dat websites van Nederlandse overheidsinstanties per 23 september 2020 moeten voldoen aan toegankelijkheidseisen. Hierover moet verantwoording worden afgelegd in een toegankelijkheidsverklaring.

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste provincies op dit moment geen toezicht houden op naleving van het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid.

Het tijdelijk besluit wordt ondergebracht in de Wet digitale overheid. Vijfprovincies geven aan deze wet te willen afwachten. Het wetsvoorstel is momenteel in behandeling in de Eerste kamer.

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat de provincies Groningen, Noord-Brabant en Noord-Holland een proef zijn gestart met Logius en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In de pilot wordt bepaald hoe provincies toezicht gaan houden op de digitale toegankelijkheid bij gemeenten.

Provincie Limburg houdt al wel toezicht op gemeenten en heeft daarvoor iemand aangesteld. De toegankelijkheidsverklaringen op websites van gemeenten (gemeentenaam.nl) in de provincie Limburg zijn geïnventariseerd. Vanaf februari start de provincie met steekproeven waarin de toegankelijkheidsverklaringen worden gecontroleerd.

Later worden ook andere websites van gemeenten in de provincie Limburg geïnventariseerd en gecontroleerd. Verder wil de Provincie Limburg intensief samenwerken met de besturen van de 31 gemeenten. Hierover worden nog afspraken gemaakt.

Eerder onderzoek van Digimonitor.nl toonde aan dat voor 72 procent van de overheidswebsites geen verklaring is gepubliceerd. Uit onderzoek van Digitaaltoegankelijk.com, waarin het Register van toegankelijkheidsverklaringen is gebruikt, blijkt dat 71 procent van de websites niet of nauwelijks voldoet.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond