Deel dit artikel
-

Besluit invoering PSD2 ‘zeer spoedig’

Vermoedelijk komende week neemt het kabinet een besluit over de invoering van PSD2, oftewel de Herziene Richtlijn Betaaldiensten (Payment Services Directives II).

De Eerste en Tweede Kamer zijn vorig jaar akkoord gegaan met het wetsvoorstel. Het kabinet moet nu nog een datum vaststellen, zodat het wetsvoorstel van kracht wordt. Toezichthouder ACM meldt dat dit nog in februari gebeurt.

Op 4 december 2018 is de Nederlandse implementatiewet van de Payment Service Directive 2 aangenomen door de Eerste Kamer. Daarmee werd de deadline voor de implementatie van 13 januari 2018 niet gehaald en is Nederland wat betreft de implementatie hekkensluiter in Europa.

PSD2 is een Europese Richtlijn die meer concurrentie en innovatie in het betalingsverkeer mogelijk maakt. Hierdoor krijgen consumenten meer keuze in hoe zij kunnen betalen aan de kassa en online. Ook krijgen nieuwe toetreders een kans om betaaldiensten aan consumenten aan te bieden.

De ACM gaat op een beperkt deel van de PSD2 toezicht houden. Het toezicht op toegang tot betaalrekeningen is een nieuwe taak voor de waakhond. Om (nieuwe) betaaldiensten aan te kunnen bieden, hebben bedrijven een betaalrekening nodig. ACM controleert – nadat PSD2 van kracht wordt – of banken iedereen gelijk behandelen bij het afgeven van een bankrekening. En of de toegang tot de bankrekening uitgebreid genoeg is om betaaldiensten aan te bieden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond