Deel dit artikel
-

‘Europese PSD2-wetgeving zet privacy onder druk’

Vanaf begin 2019 wordt in Nederland PSD2 van kracht. Met deze nieuwe Europese bankenwet kunnen consumenten hun bankgegevens delen met andere partijen dan hun eigen bank. De organisatie Privacy First heeft naar eigen zeggen grote moeite met deze wet, zelfs als de consument eerst uitdrukkelijke toestemming moet geven. In TROS Radar werd gisteren aandacht voor de wetgeving gevraagd.

De wet is volgens de organisatie teveel gericht op het verbeteren van mededinging en innovatie en het privacybelang van de rekeninghouders is uit het oog verloren.

Privacy First ziet verschillende bezwaren. Consumenten kunnen de hoeveelheid bankgegevens bijvoorbeeld niet beperken. Zelfs als een financiële dienstverlener deze gegevens niet nodig heeft, wordt na het geven van toestemming toch alle data gedeeld.

In de bankgegevens van een consument staan ook de gegevens van andermans tegenrekening. Deze persoon weet niet dat zijn gegevens gedeeld worden en kan dit ook niet verhinderen. Doordat de transactiedata via big data en data-analyses veel breder geanalyseerd zullen worden dan voor de inwerkingtreding van PSD2 ontstaan grote risico’s op privacyschendingen.

Bankgegevens bevatten daarnaast ‘bijzondere persoonsgegevens’ die alleen onder strikte voorwaarden verwerkt mogen worden. Een contributiebetaling aan een vakbond, politieke partij of organisatie die seksuele voorkeur onthult, moet volgens Privacy First gezien worden als bijzonder (gevoelig) persoonsgegeven. Ook transacties met zorgverleners en apotheken moeten als bijzondere persoonsgegevens worden gezien. Op dit moment bestaat geen mogelijkheid deze gegevens te filteren en worden ze verstrekt aan partijen die deze gegevens niet mogen verwerken.

Deel dit bericht

4 Reacties

peter

Dit is een nog grotere inbreuk op de privacy dan de hele cookie wetgeving. Ongekend dat dit uberhaupt wordt toegestaan! Ook al denk je misschien zelf: ik ga nooit toestemming geven, je zal er niet onderuit komen mensen! Stel je wilt een hypotheek aanvragen, dan zal je de hypotheekverstrekker toestemming MOETEN geven. helaas zullen ze het tzt niet toestaan dat je bv zelf printscreens gaat maken van je afschriften waarbij je zelf kan maskeren wat je niet wilt doorgeven. Onbegrijpelijk dat de overheid dit toestaat!

Robin Kaljouw

Je kan het ook positief bekijken. Straks kun je met je Google account ook internetbankieren of je financiën beheren buitenom de apps (vol met bugs e.d.) van je bank.

Rik

Wat is er voordelig aan dat commerciele bedrijven als Google, hypotheekhulpjes inzicht hebben in je hele financiele positie en transacties? En daarmee dus ook wie van je vrienden en kennissen welke rekening heeft en welke relaties er zijn? Hebben die vrienden en kennissen er nog iets over te zeggen dat hun naam, rekening en relaties graris weggegeven worden? Je upload toch ook je hele adresboek met persoonsgegevens van anderen niet zomaar naar een willekeurig bedrijf. Wacht, dat doen we wel. Gemak en dat het gratis is is belangrijker dan wijsheid en zorg voor andermans persoonsgegevens.

Mart

PSD2-wetgeving
Onbegrijpelijk dat dit niet beter wordt geregeld door onze overheid.
Internet gebruik is al een openboek met heel beperkt bescherming nu de financien, verzekeringen, engergie verbruik (slimme meter) hypotheek gezondheid dossier etc.. Big Brother komt ernstig dichtbij! George Orwell 1984 nog maar eens lezen!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond