Deel dit artikel
-

Puretunes schikt voor 10 miljoen dollar met RIAA

Vier personen die vorig jaar betrokken waren bij de omstreden Spaanse online muziekdienst Puretunes zijn een schikking met de RIAA overeengekomen omdat niet alle muziekrechten waren afgedragen. De ondoorzichtige bv-structuur achter Puretunes werd bestuurd vanuit Nederland.

Daniel Rung, Michael Rung, Matthew Rung en Wayne Rosso zullen ruim 10 miljoen euro aan de RIAA betalen, daarnaast hebben alle vier elk een boete van 125.000 dollar opgelegd gekregen.

Puretunes had naar eigen zeggen licenties gesloten met de Spaanse muziekorganisaties Sociedad Gerneral de Autores y Editores (SGAE) en de Asociacion de Artistas, Interpretes y Ejecutantes (AIE), maar niet met de platenlabels. Onder de huidige Spaanse wetgeving zou geen aparte toestemming zijn vereist van de platenmaatschappijen, zo beweerde Puretunes steeds. Dat bleek anders te liggen. Vorig jaar werd Puretunes plotseling uit de lucht gehaald.

Tot voor kort was niet duidelijk wie er precies achter Puretunes zaten. Naar nu blijkt is Puretunes grotendeels een activiteit geweest van Grokster, de muziekuitwisseldienst die RIAA (Recording Industry Association of America) trouwens ook had willen vervolgen. Daniel Rung is eigenaar van Grokster. Matthew is zijn broer en Michael diens zoon. Wayne Rosso was directeur van Grokster en werd speciaal vrijgemaakt om Puretunes op te zetten.

Rosso zegt dat men verkeerd zou zijn voorgelicht door advocaten over muziekrechten in Spanje. De feiten lijken dat tegen te spreken. De bv-structuur was tamelijk ondoorzichtig en leek vooral als doel te hebben om rechteninstanties op een dwaalspoor te brengen.

De overeenkomst met de auteursrechtenorganisaties in Spanje was bijvoorbeeld gesloten door de Sakfield Holding Company die in Madrid is gevestigd en tevens eigenaar was van de domeinnaam Puretunes. Maar Sakfield bleek gewoon een Nederlands bedrijf te zijn.

NCS uit Amsterdam fungeerde als bestuurder van de moedermaatschappij van Sakfield: Chantik Financing Services B.V., in november 2002 opgericht en statutair gevestigd aan de Fred Roeskestraat in Amsterdam. De BV kende als hoogste concernrelaties twee offshore bedrijven, een op Curaçao en een op Bermuda. Volgens Cary Sherman van RIAA heeft Puretunes consumenten moedwillig misleid.

Deel dit bericht

1 Reactie

hans

Ik ben benieuwd wat de consequenties hiervan zullen zijn voor het Spaanse Weblisten. Die werkt dacht ik met een vergelijkbare constructie (wel afspraken met de Spaanse instanties, maar niet met de platenlabels).. ?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond