Deel dit artikel
-

Quantum Delta NL-subsidie voor Arghavan Safavi-Naini

Arghavan Safavi-Naini heeft een Quantum Delta NL-susbsidie gekregen voor haar project ‘Trapped ions make excellent quantum bits’. Het project kreeg een van de zestien toegekende subsidies binnen het Nationale Groeifonds-programma Quantum Technology.

Quantumtechnologie kan de antwoorden brengen op allerlei onopgeloste maatschappelijke problemen. De landelijke overheid besteedt 615 miljoen euro aan deze grensverleggende technologie. Daarvan is, binnen het Quantum Technology-programma, in totaal 42 miljoen gereserveerd voor wetenschappelijk onderzoek en vernieuwing, voor een periode van zeven jaar. Daarvan is nu 5,3 miljoen euro toegekend aan de in totaal 16 projecten die in deze ronde subsidie kregen.

Safavi-Naini’s project richt zich op gevangen ionen – uitstekende kandidaten voor quantumbits. Ze kunnen worden gemanipuleerd om miniatuur-quantumcomputers te vormen. Het opschalen van het systeem zonder dat dat ten koste gaat van de kwaliteit van de operaties blijft echter een grote uitdaging. De onderzoekers zullen optische pincetten en elektrische velden gebruiken om de schaalbaarheid en snelheid van de quantumcomputer te vergroten. Het onderzoek zal een belangrijke stap zijn op weg naar breed toepasbare quantumcomputers.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond