[Podcast] Doorzetters met de metamorfose van Ellen Jansen
“Ik kon mezelf niet meer zien. Ik had thuis alle spiegels afgedekt,” vertelt Ellen Jansen over het dieptepunt dat voorafging aan haar transformatie, niet alleen persoonlijk, maar ook als ondernemer.
Op haar dertigste had Jansen, toen nog Sander, een miljoenenbedrijf opgebouwd dat gespecialiseerd is in energietransities voor appartementsgebouwen. Met een prachtige woonboerderij, ruim een hectare grond en een verloving had ze ogenschijnlijk alles bereikt wat op haar bucketlist stond. Toch voelde ze zich diep ongelukkig.
Transitie
“Ik had een heel sterk verlangen omdat ik in het verkeerde lichaam geboren was, maar ik was ervan overtuigd dat een transitie een streep zou zetten door mijn succes”, zegt Jansen, oprichter van Cheappower4U, een bedrijf dat een innovatieve stroomverdeler ontwikkelde voor flatgebouwen.
Het keerpunt kwam toen ze in warenhuis de Bijenkorf in Maastricht instortte. “Mijn lichaam gaf het gewoon op,” herinnert ze zich. “Ik was daar gewoon out gegaan. Toen ik bijkwam onderaan de roltrap, was het enige wat ik kon zeggen: ‘Ik wil nu naar huis en we moeten praten'”. Dat moment markeerde het begin van haar transitie van man naar vrouw.
Daadkracht
In 2015 had Jansen een baanbrekend product ontwikkeld: een stroomverdeler die warmtekrachtkoppeling verdeelt over flatgebouwen: “Ik heb toen met ING een deal gesloten dat zij al die installaties gingen voorfinancieren. Wanneer klanten een vijftienjarig contract met ons tekenden, werd de huur van de installaties betaald vanuit de besparingen”. Dit maakte duurzame energie laagdrempelig, vooral voor sociale huurwoningen.
Toen ze in november 2021 begon met haar hormoontherapie, vreesde ze voor de zakelijke gevolgen: “Mijn investeerders dachten dat ik iemand moest aannemen om naar externe afspraken te gaan”. Tot haar verbazing kreeg ze juist veel positieve reacties: “Ik werd gebeld door een directeur van ING die zei: ‘We investeren nu nog liever in jou, want de daadkracht die jij nu toont, bewijst des te meer wat voor ondernemer je bent'”.
Coach
Jansens bedrijf telt inmiddels tweeduizend aansluitingen in Nederland. Door ACM-wetgeving worden er geen nieuwe projecten meer opgezet, maar de bestaande contracten lopen nog vijftien jaar door. Naast haar werk als ondernemer is Jansen nu ook coach, spreker en sinds kort het gezicht van het Italiaanse modemerk CHRISTIA in Nederland.
“Een paar jaar geleden dacht ik dat ik nooit meer naar buiten kon, en nu ga ik voor een fotoshoot naar Bologna”, zegt ze stralend. “Toen ik een paar jaar oud was, had ik foto’s van modellen aan mijn muur hangen. Ik zei altijd: ‘Dat ben ik op een dag.’ Voor mij is dit een circle-of-life-moment”.
Ook richtte Jansen de Ellen Cares For Africa Foundation op, die waterputten bouwt om gemeenschappen toegang te geven tot schoon drinkwater: “Ik heb een jaar in Kenia gewoond en had mezelf voorgenomen: als ik ooit in de mogelijkheid ben, ga ik iets terugdoen”.
Voor andere ondernemers heeft Jansen drie belangrijke lessen:
- “Focus altijd op je eigen punt A, je eigen sterkte en identiteit. Zorg dat je sterk in je vel zit: je bent je eigen product uiteindelijk. Werk minder aan doelen, want als je werkt aan een krachtig vertrekpunt, bereik je punten B die je nooit voor mogelijk hield”.
- “Denk nooit in termen van practicalities maar altijd in termen van je commitments. Veel mensen stranden omdat ze het alleen maar hebben over de praktische zaken die ze lastig vinden, maar dat zijn gewoon dingen die je moet fixen”.
- “Hou je bezig met commitments die jou op het lijf zijn geschreven. Ik geloof dat burn-out ontstaat omdat mensen dingen doen die niet helemaal bij ze passen. Ik heb ooit 32 uur per week bij de Rabobank gewerkt en was altijd moe, terwijl ik nu 80 tot 100 uur per week werk en zelden vermoeid ben”.
Door haar transitie ontdekte Jansen de kracht van authenticiteit: “Als je eenmaal de strijd met jezelf bent aangegaan, is niks meer eng. Want uiteindelijk is het enige gevecht wat mensen hebben met zichzelf”.
Nu straalt ze een ongekende levensenergie uit: “Iedere ochtend sta ik te dansen en te zingen,” zegt ze. Van een vrouw die geen spiegels kon verdragen, transformeerde ze naar iemand die straks op billboards zal prijken: eindelijk zichtbaar voor de hele wereld.
Bekijk het interview op YouTube, luister via Spotify, of scan de QR-code.
Over de auteur: Ruud Hendriks is oprichter van de Doorzetters-podcast.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond