Deel dit artikel
-

Rabobank overweegt digitale kluis

De Rabobank overweegt om een digitale kluis te introduceren, waar klanten al hun persoonlijke en zelfs medische gegevens kunnen achterlaten, bijvoorbeeld ten behoeve van levensverzekeringen. “Alleen als de bankadviseur erom vraagt, zouden de gegevens kunnen worden vrijgegeven,” vertelde Ruud Smeulders, innovatiemanager binnen de Rabobank Groep, woensdag op de Emerce eday.

Smeulders vergelijkt de digitale kluis met een echte kluis waar klanten geld kunnen bewaren. “Het alternatief is dat gegevens onbeschermd in klantrelatiesystemen worden opgenomen. Je kunt het beheer beter aan de klanten zelf overlaten.”

ABN Amro biedt overigens al een digitale kluis voor haar klanten, maar dan voor digitale scans van het paspoort, rijbewijs of diploma’s, en wachtwoorden en codes voor pda’s en mobiele telefoons. Ook kunnen klanten foto’s van sieraden en antiek, en andere waardevolle bezittingen in de kluis opslaan of zaken als notariële akten en verzekeringspolissen. Het Wijchense bedrijf VI-site introduceerde enkele jaren terug al eens een soortgelijke virtuele kluis Lockertje.nl. Maar een centrale kluis voor alle persoonlijke gegevens, waarvan ook andere organisaties gebruik zouden kunnen maken, is nieuw.

Maurice Wesseling, oprichter van Bits of Freedom, een onafhankelijke stichting die opkomt voor digitale burgerrechten, is echter niet erg enthousiast over digitale kluizen. “Het is vaak een excuus om wetgeving tegen te houden die het gebruik van persoonsgegevens reguleert,” vertelde hij op eday. “In de praktijk heb je nauwelijks zeggenschap over gegevens die door derden worden beheerd. Wil je daar serieus werk van maken, dan zou je een contract met zo’n partij moeten afsluiten.”

Maar Arjen Bonsing, oprichter van het multichannel bedrijf The Thought Full Spot, gelooft wel in de plannen van de Rabobank. “Vroeger was het heel normaal dat de bankmanager je naam, je gezicht en je banksaldo kende. Waarom zouden we daar in het digitale tijdperk eigenlijk zo moeilijk over doen?”

Volgens Smeulders is de digitale kluis op dit moment niet meer dan een idee. “We kijken, net als een organisatie als Shell, naar een groot aantal toekomstscenario’s. Feit is wel dat de bescherming van persoonlijke gegevens steeds belangrijker gaat worden, zeker nu het aantal bedreigingen (zoals phishing) toeneemt.

Deel dit bericht

3 Reacties

redactie Emerce

Doc Searls schreef een interessant artikel over dit onderwerp, zie http://new.linuxjournal.com/article/8357

Bert Huurman

Het concept, onder octrooi, van het Wijchense bedrijf VI-site, onder de webnaam http://www.lockertje.nl is inmiddels overgenomen door Datheon Database solutions bv te Wageningen.Lockertje wordt daar verder ontwikkeld. De octrooihouder (schrijver dezes) blijft bij de ontwikkelingen betrokken.Evenals ABNAMRO gaat ook de Rabobank voorbij aan het octrooi wat er ligt sinds augustus 2000!Ik wacht af.

Rob

Inmiddels is er een nieuw alternatief dat wel werkt, http://www.secumap.nl is een digitale kluis die op basis van templates werkt. Veiligheid van opgeslagen informatie is maximaal gewaarborgd, Secumap Nederland bv is als enige digitale kluis lid van de Nederlandse Thuiswinkel Organisatie.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond