Deel dit artikel
-

Radioportals willen andere verrekening muziekgebruik

Linkvrij, de belangenclub van enkele radioportals, wil een andere afspraak met rechtenorganisatie Buma/Stemra over het verrekenen van hyperlinks naar actieve muziekbronnen, zoals radiostations.

Door een recente uitspraak in een bodemprocedure tussen Buma/Stemra en Nederland.FM moeten commerciele website-exploitanten voor het insluiten en hyperlinken van radiostations voortaan een licentie afnemen. Daardoor dreigt het delen van informatie op internet verloren te gaan en wordt gratis promotie van artiesten belemmerd.

Ongeacht of hyperlinks een openbaarmaking zijn, in alle gevallen zijn bij de bronwebsite cijfers op te vragen van het totaal van alle openbaarmakingen, volgens Linkvrij.nl. Met die cijfers kan Buma/Stemra de bronwebsite een licentie aanbieden die gebaseerd is op het werkelijke aantal openbaarmakingen dat heeft plaatsgevonden, niet op een aanname van het aantal streams.

Een levensvatbare optie, zegt Linkvrij, omdat deze werkwijze al door Stichting Webcasting Nederland wordt toegepast bij licenties aan webcasters. Deze methode is volgens hen transparant en eenvoudig te beheren, met een minimum aan administratieve kosten. Bijkomend voordeel is dat deze stichting één loket kan zijn, zodat webcasters niet opgezadeld worden met een brij aan facturen van alle collectieve beheersorganisaties.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond