Deel dit artikel
-

Raimo van der Klein: ‘Dit is de nieuwe industriële revolutie’

“Na de media worden nu productie en productiemiddelen gedemocratiseerd.” Volgende week vrijdagmiddag opent workshop iFabrica in Amsterdam-Noord een hal van 1500 m2 waar iedereen kan gaan máken, met lasercutters, 3D-printers en talloze andere productieapparaten.

Na een leven in telecom en media gaat Raimo van der Klein helemaal offline. Hij is nu onder meer betrokken bij iFabrica, een initiatief van ondernemers Maarten Twigt en Johan Schuilenburg. Deze workshop haakt in op een trend die in Amerika al langer gaande is. De zogeheten maker movement laat zien dat en hoe iedereen zelf een producent kan worden.

“Bij industriële revoluties zien twee dingen fundamenteel democratiseren: energie en media. We staan nu aan het begin van de derde industriële revolutie.” iFabrica is de eerste gelegenheid in Nederland waar particulieren en kleine ondernemers zelf letterlijk aan de knoppen zitten. De loods is ingericht met specialistische hoeken voor bewerking van hout, textiel, metaal. Er staat ook een hele batterij 3D-printers.

De ‘maakhal’ maakt deel uit van een ecosysteem dat gestaag vorm krijgt. Daarin spelen ook handelssites als Etsy en financieringsplatformen als Kickstarter een wezenlijke rol. De fundamenten voor de nieuwe realiteit worden nu gelegd.

Het gebruik van de faciliteiten is niet gratis. Kosten: honderdvijftig euro voor een abonnement van een maand of veertienhonderd euro per jaar. Volgende week zaterdag is de open dag. De Amsterdamse vestiging is de eerste van mogelijk meerdere vestigingen.

Maarten Twigt en Raimo van der Klein waren afgelopen week te gast bij Fast Moving Targets, waar ze in drie kwartier hun ideeën uit de doeken doen.

Deel dit bericht

1 Reactie

Rogiér Cenin

Goed initiatief! Toegankelijkheid van productiemiddelen i.p.v. arbeidsmiddelen die je in een fabriek stopt en tevens een herwaardering van stuksproducten. Democratisering van productiemiddelen, oké – ik denk eerder een emancipatie van de arbeidsmiddelen (=mensen).

Alleen jammer dat ik weinig bewustzijn van duurzaamheid en recyclebaarheid aspecten zie.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond