Deel dit artikel
-

Real Time

Push technologie leed eerder schipbreuk, maar keert terug in een nieuwe gedaante: protocollen als RTTP en MDML maken de weergave van real time data mogelijk in bestaande webbrowsers.

Finchley Square ligt in het hart van de Londense City. Zelfs het stukje groen waar cricket wordt gespeeld, blijkt gesponsord door Bloomberg, het bedrijf dat financiële marktgegevens aan institutionele beleggers levert via terminals. Bloomberg heeft er zijn Londense vestiging, maar aan de andere kant van het plein is het kantoor gevestigd van Caplin Systems, misschien wel de grootste rivaal voor Bloomberg na Reuters en Bridge.

Oprichter Paul Caplin ziet Bloomberg niet meteen als een concurrent, maar is dat desondanks wel geworden omdat zijn bedrijf ooit software ontwikkelde waarmee Bloomberg marktgegevens aan zijn klanten kon leveren. Uiteindelijk werd het bedrijf verzelfstandigd en ligt de nadruk nu geheel op internet. Tegenwoordig ontwikkelt Caplin servers waarmee koersgegevens van de effectenbeurzen rechtstreeks aan webbrowsers kunnen worden doorgegeven, zonder de netwerken en terminals van distributeurs als Bloomberg of Reuters. De browser kan zelfs als een heuse Reuters-terminal worden ingericht, en biedt dezelfde mogelijkheden tegen lagere kosten. Dat alles dank zij een combinatie van Dynamisch HTML (DHTML) en een Java applet.

Sceptisch

Caplin demonstreert de software in zijn Londense kantoor: de koersen vliegen over het computerscherm, net als bij een terminal van ruim 1200 euro. "Je hebt er geen snelle internetverbinding voor nodig", zegt Caplin. "De gegevens die we aanleveren stellen qua omvang niets voor. Je spreekt over enkele bytes per micro-update. Als je hetzelfde met Java zou willen doen, moet je veel meer gegevens over het net pompen." Een krachtige processor is wel gewenst omdat trage computers moeite hebben om de beeldinformatie snel te verversen.

Bloomberg en Reuters zijn vooralsnog sceptisch over de mogelijkheden van de software van Caplin. Zij zijn van mening dat het internet niet betrouwbaar genoeg is voor directe levering van marktgegevens. Maar volgens Caplin zijn beleggers op zoek naar goedkopere oplossingen. Bedrijven als Reuters, Bridge en Bloomberg zijn er ooit gekomen omdat rechtstreekse communicatielijnen tussen dataleveranciers (zoals effectenbeurzen) en institutionele investeerders (zoals banken) veel te duur waren. "Bedrijven als Reuters werken daarom volgens het sternet concept", legt Caplin uit. "De dataleveranciers sturen hun gegevens naar bedrijven als Bridge en Reuters, die op hun beurt klanten bedienen. Dat is goedkoper dan wanneer je rechtstreekse lijnen aanlegt." Maar met de komst van internet is rechtstreekse levering van financiële gegevens weer realiteit geworden. Bij transatlantische verbindingen bedraagt de vertraging hooguit 400 milliseconden. En de software van Caplin waarschuwt als het iets langer duurt.

Mogelijkheden

De New York Stock Exchange, The Chicago Mercantile Exchange, UBS Warburg, Dow Jones, Nasdaq en Easdaq zijn enkele van de organisaties die de servers van Caplin gebruiken om marktgegevens aan hun klanten te leveren. De laatste jaren is de technologie steeds verder verfijnd. Zo kan een softwareprogramma genaamd Caplin Liberator voor bepaalde gebruikers prioriteiten stellen, bijvoorbeeld door extra bandbreedte toe te kennen. De servers, die draaien onder Solaris, Windows en Linux, kunnen 30.000 gebruikers tegelijk bedienen. Per seconde kunnen 1,25 miljoen gegevens worden verzonden.

Het is niet moeilijk om andere toepassingen voor deze technologie te verzinnen, zoals actueel nieuws of online veilingen, maar Caplin laat die markten voorlopig links liggen. "Ik zie heus wel dat de technologie talloze mogelijkheden biedt", zegt hij. "Maar je moet, zeker als onafhankelijke softwareleverancier, je richten op wat markten echt nodig hebben, niet op wat gebruikers eventueel zouden willen hebben. De vraag is of gebruikers er voor willen betalen. De financiële wereld is daartoe in elk geval wel bereid." Bovendien wil Caplin eerst proberen zijn marktaandeel te vergroten. De markt voor financiële gegevens heeft op dit moment een omvang van zeker acht miljard dollar en daarin heeft het Londense bedrijf nog maar een zeer bescheiden aandeel.

Concurrentie

Is Caplin niet bang dat Reuters en anderen uiteindelijk soortgelijke diensten zullen aanbieden? Per slot van rekening levert Bridge al een (op Java gebaseerde) webdienst onder de naam BridgeChannel. "Er is wel concurrentie, maar hoofdzakelijk van bedrijven die nog niet helemaal weten op welke markten zij zich willen richten."

Caplin vindt in elk geval dat hij niet rechtstreeks concurreert met bedrijven als Reuters. Het bedrijf zelf levert immers niet de gegevens. "Je moet ons zien als een fabrikant van faxmachines. Ooit had Telex het monopolie op het versturen van tekstberichten. Je bestelde niet alleen een telexapparaat bij het bedrijf, maar huurde ook de bijbehorende communicatielijnen. De fax maakte rechtstreekse communicatie tussen twee locaties mogelijk zonder tussenkomst van een derde partij."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond