Deel dit artikel
-

Rechtbank veegt spamboetes van tafel

De rechtbank Rotterdam heeft alle boetes voor vermeende sms-spam, die door toezichthouder ACM aan het bedrijf SD&P Interactive waren opgelegd, van tafel geveegd. Het bedrijf verzond zonder voorafgaande toestemming sms-berichten aan consumenten die hun gegevens hadden achtergelaten op een commerciële website.

De rechtbank oordeelde dat ACM onvoldoende heeft aangetoond dat er sprake was van ongevraagde communicatie. Van gevraagde communicatie is sprake als de abonnee uitdrukkelijk kenbaar heeft gemaakt prijs te stellen op dergelijke berichten. Om te kunnen spreken van gevraagde communicatie moet de lezer uit de vooraf verstrekte informatie begrijpen welke communicatie hij kan verwachten.

Maar ACM zou niet hebben kunnen bewijzen dat klagers de webpagina’s ook daadwerkelijk hebben bezocht. Daarom kan niet goed worden beoordeeld of sprake was van ongevraagde communicatie.

De rechtbank oordeelt dat ACM maar van drie consumenten heeft vastgesteld dat zij een sms-bericht van het bedrijf hebben ontvangen en abonnee zijn. Van de overige klagers kon dat niet worden vastgesteld.

ACM kan nog hoger beroep instellen bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

Deel dit bericht

2 Reacties

Erik

Waarschijnlijk moet je het hele verhaal kennen om dit te begrijpen. Nu lijkt het of het geen spam is zolang de verzender de gegevens heeft. Dus als je een database koopt en zegt dat het data is die via een website is ingevoerd dan is het geen spam omdat de ontvanger niet kan aantonen op die website te zijn geweest en niet kan bepalen of de informatie op die website wel of niet duidelijk was?

ROnald

De ontvanger is in dit geval weer gewoon de pineut en mag bewijzen dat het spam is. Daarom meld ik het al elke keer bij spamklacht.nl en vertel ik ook welk domein een fake domein is. Een nieuwe truuk is namelijk dat spammers een domein aan maken voor een dag of een week, die geen enkele binding met het onderwerp hebben, een hoop spam versturen en dan het domein opheffen. Voorbeeld: Een spammer wil spammen over een product voor haarverzorging, maakt een domeinnaam aan zoals koopjesjacht.eu of speedotest.eu, het heeft geen bal met elkaar te maken maar daar gaat het ook niet om. Het gaat om het spammen van jou product. Dat maakt onderzoek en vervolging voor dit soort praktijken erg lastig. Als je het bedrijf weet te achterhalen dan kun je dat bedrijf aanpakken. Maar die vind je pas als je op de link klikt en je gegevens invult.

Het beste wat je kan doen is elk spam domein direct blokkeren en melden. Binnen hotmail kun je aangeven dat het ongewenst is maar ook dat “mijn vriend is gehackt” en klik die ook aan. Zet alle gegevens die je kan vinden door naar spamklacht.nl en geef aanvullende info over bijvoorbeeld welk IP nummer het vandaan komt, als je het spam bedrijf hebt gevonden, welke dat is.

Als ik er echt niet vanaf kom dan klik ik 1 keer, vul daar fictieve gegevens op in om het bedrijf te achterhalen en stuur een factuur naar dat bedrijf voor verwerking van de mailing. Ik heb 1 keer binnen 2 maanden een bedrag weten te verzenden naar 1 bedrijf van 35.641,57 euro. Die stopte er maar snel mee toen ik kenbaar maakte dat het naar de deurwaarder ging.

Ben je een bedrijf of freelancer, doe dat! Het verwerken van mail is ook een activiteit die je moet doen. Een spammailer mailt automatisch 24/7, daar maak je dan ook jou uren aan vast. Verwerking vraagt veel tijd dus de kosten zijn gerechtvaardigd. AL is het alleen al omdat het spam bedrijf jou bezig houd en je ander werk niet zonder problemen kunt doen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond