Deel dit artikel
-

Redcoon zet fabrikanten onder zware prijsdruk

Redcoon wil tegen gunstiger prijzen gaan inkopen bij de fabrikanten. Dat doet het niet op eigen titel, maar met het volle gewicht van miljardenbedrijf Media-Saturn achter zich.

Fabrikanten kregen onlangs een brief van Redcoons moeder Media-Saturn met het verzoek tot nieuwe prijzen. Media-Saturn is onderdeel van Metro Group. De een is groot en de ander nog groter. Het verzoek tot heronderhandeling kan grote gevolgen hebben voor Europese webwinkels.

Media-Saturn verzet zich namelijk tegen de kunstmatige verschillen in inkoopprijzen die voor webwinkels en fysieke winkels worden gehanteerd. Dat doet niet iedere fabrikant voor al zijn artikelen, maar het is een gangbare praktijk.

Volgens de Duitse uitgave Lebensmittel Zeitung wordt nu geëist dat Redcoon onder dezelfde voorwaarden kan inkopen als Media Markt en Saturn.

Als de fabrikanten, ongetwijfeld schoorvoetend, tegemoet komen aan de ‘uitdrukkelijke wens’ dan opent dat ook deuren voor andere grote online shops.

Het is nog de vraag of Redcoon de beoogde prijsverlagingen doorrekent aan de consument, via prijsverlagingen, of ze toewijst aan de winstmarge.

Redcoon, een zogeheten pure player, is sinds 2011 onderdeel van Media-Saturn. Het was in 2012 goed voor een Europese omzet van 432 miljoen euro. Metro Group rapporteerde voor deze tak over het eerste kwartaal van 2013 een online omzet van 281 miljoen euro (+61 procent). Daarvan komt zeker de helft op het konto van Redcoon.

Foto: S. Diddy (cc)

Deel dit bericht

3 Reacties

Laurens

De genoemde omzet cijfers lijken mij wat laag. Check http://www.metrogroup.de/internet/site/metrogroup/node/11177/Lde/index.html

Erwin Boogert

Laurens, de cijfers zijn juist. Als je de cijfers over Q1 als uitgangspunt neemt, komt de jaaromzet ver boven de miljard euro uit. Dat zou 5 procent van het verkooptotaal van M-S zijn. Dat is niet uitzonderlijk laag voor een concern dat tot vrij recent geen online strategie had.

Laurens

Naar mijn gevoel worden er dan 3 bedrijven door elkaar gehaald in deze zin: “Metro Group rapporteerde over het eerste kwartaal van 2013 een omzet van 281 miljoen euro (+61 procent). Daarvan komt zeker de helft op het konto van Redcoon.” . Gaat het nou over de omzet van Metro Group (media-saturn in europa) of Redcoon. Of hebben we het hier wellicht over winst ipv omzet?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond