Deel dit artikel
-

Reformatorisch Dagblad werpt betaalmuur op

Bezoekers van RD.nl moeten vanaf morgen betalen om de krantensite te bezoeken. Alles verdwijnt achter een betaalmuur. Behalve het nieuws.

Hiermee wil de krantenuitgever de unieke kopij die zijn redactie dagelijks produceert, beschermen tegen digitale roof. Daarnaast maakt hij een statement over de waarde van journalistieke producties: die zijn geld waard.

‘Kwaliteitsjournalistiek kost geld en [kan] dus nooit alleen gratis worden aangeboden. Kranten die dat toch doen, zagen langzaam maar zeker de tak door waarop ze zelf zitten.’

Het Reformatorisch Dagblad maakt een strategische keuze over wat wel en niet gratis digitaal te lezen is. Niet betaald: het nieuws. Dat blijft gratis toegankelijk. Wel betaald: alle verhalen uit de krant van die dag, achtergrondverhalen en andere vormen van unieke content. Helemaal niet meer online: artikelen in de rubrieken Consument, Natuur & Techniek, Gezondheid of Geschiedenis & Cultuur.

Directeur Bart Visser van de Erdee Media Groep (EMG) zegt: “Onze lezers echt wel dat nieuws niet gratis kan worden aangeboden. We merken dat in contacten met de abonnees. Daarbij zeilen we al jaren heel scherp aan de wind. We hebben onze kosten gereduceerd en we voeren een strak personeelsbeleid, maar we investeren wel heel nadrukkelijk in de inhoud van onze krant. Dat werkt, al zijn er meer maatregelen nodig om echt, naar de mens gesproken, toekomstbestendig te zijn.”

Belangstellenden kunnen een internetabonnement nemen om de krantenverhalen te lezen. Dagabonnementen behoren tot de mogelijkheid. Betaling geschiedt via iDEAL.

Op zondag is RD.nl dicht.

Foto: Lucas de Vries (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond