Deel dit artikel
-

Registratiebeperking na run op .TK-domeinnamen

De Polynesische eilandengroep Tokelau heeft besloten om met onmiddellijke ingang een tijdelijke registratiebeperking – Sunrise Period – in te stellen voor betaalde domeinen die eindigen op TK.

Dot TK (kantoren in Londen en Amsterdam) staat met 1.7 miljoen domeinnaamregistraties in de Top 10 van grootste aanbieders van domeinnamen. Het internetdomein TK is inmiddels groter dan .it (Italië) en .fr (Frankrijk). Vanwege de enorme groei in de afgelopen weken heeft Dot TK nu maar even de rem op de aanvragen gezet.
 
Alleen bedrijven met handelsmerken die bij één van de 28 handelsmerkautoriteiten zijn geregistreerd, komen in aanmerking voor betaalde registratie. Anderen kunnen tot 3 december géén betaalde .TK-domeinnamen registreren. Zo hoopt men misbruik van handelsnamen te voorkomen. 
 
De snelle groei van het aantal .TK-registraties vond plaats na het bezoek van een delegatie van Tokelau aan West-Europa. “Maar als een kleine gemeenschap met maar 1,500 mensen willen we geen ruzie met bedrijven die handelsmerken binnen het .TK-domein willen registreren," zo verklaarde Tino Vitale, General Manager van het Tokelause telecommunicatiebedrijf Teletok in een reactie. Dot TK is een joint venture van het telecombedrijf en de Tokelause overheid.  
 
De gratis .TK-domeinnaamregistratie blijft ook in de Sunrise Periode overigens gewoon open. Deze gratis registraties geven echter geen licentierechten op een domeinnaam, maar alleen het gebruiksrecht. Dot TK kan zo’n gebruiksrecht onmiddellijk intrekken als er een conflict ontstaat met een handelsmerkregistrant.  

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond