Deel dit artikel
-

Reorganisatie Bol.com treft Nederland nauwelijks

Bol.com gaat flink reorganiseren. In vele landen wordt de site samengevoegd met de daar gevestigde boekenclubs van uitgever Bertelsmann. "Nu Bol.com stevig op eigen benen staat, wordt er bekenen of de verschillende bedrijven kunnen samenwerken", zegt Daniel Ropers, managing director in Nederland. De Nederlandse vestiging mag overigens verder zonder al teveel veranderingen.

Bertelsmann hield zowel de boekenclubs als de zogenoemde e-commerce groep in de lucht. Vanaf nu worden deze twee organisaties in veel landen samengevoegd. Een beursgang van de e-commerce groep is hiermee ook van de baan.

In Nederland is de positie van Bol sterk genoeg om zelfstandig te blijven voortbestaan, zo heeft Ropers vanuit Duitsland te horen gekregen. Wel wordt er meer en meer samengewerkt met ECI – ook onderdeel van Bertelsmann – en dat zal ook zo blijven, zegt Ropers. Voor de Nederlandse situatie toont hij zich zelfs wel tevreden: "Wij krijgen nu meer verantwoordelijkheid voor de eigen site en IT-infrastructuur. Dat betekent dat we sneller kunnen inspringen op situaties specifiek voor onze markt." Tot nu toe werd de IT centraal geregeld voor alle zestien landen van Bol.
Volgens Ropers betekent dit niet dat de slag met Amazon.com verloren is. "De activiteiten blijven immers bestaan, alleen de organisatie wordt anders. Er worden nu immers onnodig kosten gemaakt." Ook Barnes and Noble , de Amerikaanse boekentak van Bertelsmann, wordt niet bij de reorganisatie betrokken.

Behalve kostenbesparingen die Bertelsmann hoopt te behalen met de samenvoeging van de diverse divisies, komt er ook een aangepaste strategie voor de winkels. In plaats van het distributiekanaal komt de behoefte van de klant voorop te staan. Om die reden wordt ook samengewerkt met de clubs. Een duidelijker signaal dat het internet 'slechts' één van de beschikbare kanalen is, en niet een zaligmakend medium, kan Bertelsmann niet afgeven.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond