Deel dit artikel
-

‘De papieren krant sterft in 2035’

Voor het 21ste jaar op rij daalde de oplage van de betaalde papieren krant in Nederland. In dit tempo verdwijnt binnen twintig jaar de papieren krant uit Nederland, voorspelt columnist Stephan Ockhuijsen bij RTL.

De laatste twintig jaar schommelt de daling van de oplage rond de 3 procent per jaar en er zijn volgens
Stephan Ockhuijsen bij RTL geen indicaties dat die trend zal keren. ‘Als we een rekenkundige truc uithalen en aan de grafiek van de oplage een trendlijn toevoegen en die door trekken naar de toekomst, is duidelijk dat de papieren krant voor 2035 ophoudt te bestaan in Nederland.’

Niet alle kranten zullen tegelijk verdwijnen. Trouw en Volkskrant lijken zich beter te handhaven dan de anderen. Zoals het er nu uitziet verdwijnen de papieren NRC en Telegraaf in resp.. 2024 en 2025.

De krant zal na die tijd nog voornamelijk digitaal geconsumeerd worden. Daarover doet Ockhuijsen geen nadere voorspellingen.

Deel dit bericht

2 Reacties

bert

Het is tijd voor een fysieke Blendl. De vrouw leest alleen VK magazine, ik hoef geen sport, maar wil een combi longreads uit de Standaard en NRC. Van die drie een combi op de deurmat op Zaterdag zou ideaal zijn.

Michiel Buitelaar

Weinig betekenisvolle speculatie dit. Meervoudig de plank mis. Meer inside-out dan outside-in.

1: bestaande lijntjes extrapoleren – wat is geldigheid daarvan? Wat zou het extrapoleren van dergelijke lijnen van bijv 5 of 10 jaar terug hebben opgeleverd? Af en toe raak, maar meestal mis, en het ontbeert inhoudelijke onderbouwing, duiding. Is gewoon niet zo zinvol (putting it mildly).

2: who cares about the carrier? Niet zo interessant of er dan nog op papier verspreid wordt. Dat papier fetisjisme is inside-out, komt meestal van mensen wiens leven in papier gegrondvest is. Waar het echt om gaat: of ‘kranten’ dan nog in gebundelde vorm verspreid worden, aan wie (wat wil welke consument dan?), en wat de wijze van betaling (business model) is. Papier, beeld, geluid, telepathie, postduif – secundair at best. Sommige mensen blijven daar maar op terug komen, die papieren kwestie. Maar bedoelen wellicht wat anders? Bundeling en betaling, dat zijn echte issues, voor kranten, bladen en televisie.

3: kleinigheid die compliceert, is dat vele kranten jaren hebben zitten suffen maar het nu wat beter doen. Als in: de remming weten te vertragen. Dat lijkt niet structureel, maar meer in inhaalslag t.o.v. voorheen jaren stug volhouden in oude manier van werken. Vele kranten zien hun bestaan nu anders. Niet alles hebben zich verfrist trouwens. Maar dit zou wel eens een tijdelijke remming kunnen zijn.

4: cijfers van alleen papieren oplage gebruiken is raar (putting it mildly). De totale oplage en lezig, dat is interessant. Ongeacht medium, zelfs ongeacht of het al dan niet gebundeld is. PDF, maar ook Twitter, Facebook, Blendle etc zijn net zo relevant en zouden in totale oplage meegenomen moeten worden. Dit is sterk gerelateerd aan #2 hierboven.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond