Deel dit artikel
-

RTL wilde 2 miljoen van Endemol na verbod belspelletjes

RTL heeft bij Endemol ruim 2 miljoen euro gevorderd als schadevergoeding, nadat de zender van justitie moest stoppen met belspelletjes op televisie. Dat blijkt uit een rechtszaak die Endemol tegen de Nederlandse Staat heeft aangespannen.

Vanaf medio jaren negentig heeft Endemol onder meer interactieve belspellen geproduceerd, die zijn uitgezonden door RTL Nederland. In de overeenkomsten met RTL stond dat Endemol aansprakelijk is voor alle claims die voortvloeien uit het niet naleven van de relevante wet- en regelgeving. De producent moest RTL ook vrijwaren van alle aanspraken van derden.

In 2006 deed het Projectbureau Kansspelen namens de Minister van Justitie aangifte tegen RTL en SBS van overtreding van de Wet op de Kansspelen. Zij moesten stoppen met uitzenden en voor RTL, SBS en de producenten viel een belangrijke inkomstenbron weg.

RTL en SBS hebben uiteindelijk ieder negen miljoen euro aan de Staat betaald, als schikking om een rechtszaak over belspelletjes op tv uit de weg te gaan. Endemol heeft eveneens een schikking bereikt voor een bedrag van 1,5 miljoen euro.

Iedere partij heeft daartoe een zogenoemde vaststellingsovereenkomst gesloten met het Openbaar Ministerie en BOOM (Bureau Ontnemingswetgeving Openbaar Ministerie). Uitgangspunt was de geschatte winst die de omroepen en de producenten hadden behaald met de belspellen.

Naar nu blijkt heeft RTL Endemol aangesproken tot de vergoeding van een bedrag van 2 miljoen euro. Daarover hebben beide partijen lang onderhandeld en het OM/BOOM heeft de tv producent zelfs meerdere malen teruggestuurd naar de onderhandelingstafel.

Endemol voerde aan door de claim van RTL de werkelijk behaalde winst op de belspelletjes minder was en men het verschil wilde verrekenen. In de vaststellingsovereenkomst tussen het OM/BOOM en Endemol zijn daarover ook afspraken gemaakt.

Uiteindelijk hebben RTL en Endemol een onderhandelingsresultaat bereikt voor een schikking van 900.000 euro. Toen Endemol daarmee terug ging naar het OM/BOOM, wilden deze instanties hun goedkeuring niet aan dit bereikte resultaat geven, aldus een woordvoerder van Endemol.

Uiteindelijk is de producent een kort geding gestart tegen de Nederlandse Staat. Gevorderd werd dat de Staat de overeenkomst met Endemol zou nakomen en men zou instemmen met 900.000 euro als uitgangspunt voor de verrekening.  De Staat heeft aangevoerd dat zij alleen met de schikking kan instemmen als dit ook echt het bedrag is dat Endemol verplicht is te betalen aan RTL, hetgeen bij voorkeur via een gerechtelijke procedure zou moeten worden vastgesteld.

Endemol wil echter niet gedwongen worden tot het voeren van langdurige procedures tegen RTL. De Staat kan echter in dit stadium niet gedwongen worden in te stemmen met de vaststellingsovereenkomst tussen Endemol en RTL, zo oordeelde de rechter vorige maand. De voorzieningenrechter zegt dat ‘niet klip en klaar duidelijk is dat een onderhandelingsresultaat tussen RTL en Endemol overeenstemt met het geleden nadeel dat RTL ten laste van Endemol mag brengen.’

Endemol gaat in hoger beroep, zo laat zij Emerce weten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond