Deel dit artikel
-

Rusland beperkt toegang tot Facebook

De Russische communicatietoezichthouder Roskomnadzor heeft vrijdag de toegang tot de platforms van Meta beperkt. Als reden wordt opgegeven dat Facebook de berichtgeving censureert van door het Kremlin gesteunde media over de invasie van Oekraïne.

In zijn officiële verklaring spreekt Roskomnadzor over ‘maatregelen om Russische media te beschermen’. Facebook is ‘medeplichtig bevonden aan schending van fundamentele mensenrechten en vrijheden, evenals de rechten en vrijheden van Russische staatsburgers’.

De vraag is of dat echt de reden is, want in zeker 58 Russische steden zijn arrestaties verricht vanwege demonstraties die ongetwijfeld via sociale media zijn aangezwengeld.

De beperkingen die Meta zou opleggen omvatten het markeren van hun inhoud als onbetrouwbaar en  technische beperkingen van de zoekresultaten, zodat bepaalde pagina’s niet makkelijk gevonden kunnen worden.

Meta spreekt de censuur niet tegen. Het bedrijf heeft een zogenoemd special operations center opgezet die content controleert, laat een woordvoerder aan NU.nl weten. Daarnaast heeft Facebook in Oekraïne een nieuwe functie geïntroduceerd waarmee mensen met één klik hun profiel kunnen vergrendelen. Ook Twitter en YouTube nemen maatregelen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond