Saed Nashef, digitaal investeerder in Palestina

[VIDEO] Technologiebedrijven kunnen een grote aanjager vormen van de Palestijnse economie, omdat Palestijnse studenten goed opgeleid zijn en enorm gemotiveerd.
Dat zegt Saed Nashef, een voormalig manager van Microsoft en eigenaar van Equiom, een technologiebedrijf dat veel softwareprojecten verzorgt voor buitenlandse klanten, waaronder een aantal Nederlandse bedrijven.
Vijftien softwarebedrijven
De Palestijnse staat bestaat uit de door Hamas geleide Gazastrook en de door Fatah gecontroleerde Jordaanse Westoever. De kans dat de volgende Google of Twitter uit Gaza komt is daardoor niet zo groot, maar op de Westoever leveren dertien hogescholen volgens Nashef jaarlijks 2.600 ingenieurs in computer gerelateerde gebieden af.
Het probleem is om geld te vinden waarmee deze talenten bedrijven kunnen starten. Nashef heeft met zijn Israelische partner, de ervaren investeerder Yadin Kaufman, daarom het Middle East Venture Capital Fund opgericht waarin de Europese Investeringsbank al 5 miljoen euro heeft geïnvesteerd.
Nashef en Kaufman willen in twaalf tot vijftien Palestijnse bedrijven binnen vijf jaar ongeveer drie miljoen dollar per bedrijf investeren. Voorbeeld voor Nashef is de deal van vorig jaar waarbij Yahoo in Jordanië voor ongeveer 100 miljoen dollar de Arabische portal Maktoob kocht. Ook technologiegigant Intel investeerde al in twee Jordaanse bedrijven.
De verwachtingen zijn hooggespannen, zoals ook blijkt uit de site van de Palestijnse branchevereniging en de Palestijnse incubator.
*) Elke dinsdag vanaf 10 uur: True Tuesdays. Gepresenteerd door Michiel Frackers, ondermeer mede-oprichter van Planet Internet en 925 en aandeelhouder in Flabber. Camera en montage: Godfried de Vries.
Eerdere afleveringen:
- Aflevering 1, Janpieter Scheerder over Silicon Valley: ‘Nederland heeft veel talent, maar weinig geduld’
- Aflevering 2, Daniel Brusilovsky over jongeren: tienerondernemer in opspraak
- Aflevering 3, Mark Bernstein (ex-topman CNN) over nieuws: Versplintering van media brengt zorgen met zich mee
- Aflevering 4, Mike Gifford over hardware: ‘Microsoft wint van Apple’
- Aflevering 5, Andrew Bridges over privacy: ‘Reputatie Google en Facebook in het geding’
- Aflevering 6, Andrew Anker over de nieuwe internethype: ’40 internetbedrijven bereiden beursgang voor’
- Aflevering 7, Rob Reid over ontwikkelingen in de online muziekbranche
- Aflevering 8, Arthur van Hoff over Twitter en zijn eigen ondernemerskansen tegen Google en Microsof: ‘Nederlandse partner Twitter niet bang voor Google‘
- Aflevering 9, Mike Linton: ‘Sociale netwerken niet revolutionair voor marketeers’
- Aflevering 10, David Hornik: ‘Ik investeer in mensen, niet in trends’
- Aflevering 11, Bill Zimmerman, die stelt dat de echte innovaties in Afrika plaatsvinden
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond