Deel dit artikel
-

Sanoma start bodemprocedure tegen GeenStijl

GeenStijl Media moet zich 28 december in de Amsterdamse rechtbank verantwoorden voor het linken naar gelekte foto’s van Playboy. De Finse uitgever stelt zich op het standpunt dat het auteursrecht is geschonden, GeenStijl vindt dat linken ‘niet strafbaar’ is. Sanoma schat de schade op minstens 100.000 euro.

GeenStijl zou zich een week voor de lancering van het tijdschrift Playboy met een fotoreportage over Britt Dekker schuldig hebben gemaakt aan ‘ongeoorloofde openbaarmaking’. Dat is te lezen in de dagvaardig (Pdf) die SOLV Advocaten heeft opgesteld namens Sanoma en Playboy USA. De publicatie is volgens SOLV een ‘schending van het portretrecht’.

Op 26 oktober, een week voor de geplande publictie in Playboy, wordt de hoofdredacteur van Playboy geïnformeerd dat de foto’s van de fotoreportage in handen van ‘onbevoegde derden’ zijn gekomen. Pownews belt Sanoma en Britt Dekker met het verzoek om een reactie op het uitlekken van de foto’s. Sanoma stuurt daarop ogenblikkelijk per e-mail waarschuwingsbrieven aan diverse partijen die eerder ongeautoriseerde Playboy-foto’s gepubliceerd hebben, om publicatie van de foto’s te voorkomen. Sanoma belt ook rechtstreeks met de directie van Telegraaf Media Groep. het moederbedrijf van GeenStijI dat tevens gelieerd is aan omroeporganisatie Powned. Dit alles zonder resultaat: ’s avonds wordt in de uitzendlng van Pownews melding gemaakt van het uitlekken van de foto’s en de volgende dag maakt GeenStijI de gehele reportage openbaar.

GeenStijl verweert zich met het argument dat zij de foto’s niet openbaar heeft gemaakt. Het bedrijf had slechts gelinked naar Australische site FileFactory, waar internet gebruikers bestanden kunnen uploaden. Toen de foto’s daar op verzoek van Sanoma werden verwijderd, doken ze op bij Imagehack.us. Uit de formulering van de dagvaarding valt op te maken dat SOLV ervan uitgaat dat GeenStijl de foto’s daar zelf heeft geplaatst. Sanoma liet voor 18.000 euro digitaal rechercheonderzoek verrichten om ‘bewijs te verzamelen’. “GeenStijl maakt de foto’s openbaar met het oogmerk om meer bezoekers naar haar website te trekken en zodoende winst te genereren.”

SOLV lijkt al rekening te houden met het verweer van GeenStijl dat linken niet is verboden in Nederland. Het advocatenkantoor verwijst onder meer naar jurispudentie van het Europese Hof van Justitie. De links naar de foto’s op de weblog van GeenStij zorgen er volgens SOLV “evident voor dat de foto’s aan een nieuw publiek ter beschikking worden gesteld. Het publiek waarvoor de foto’s toegankelijk zijn, is enorm verruimd als gevolg van het plaatsen van de links op GeenStij. De foto’s waren daarvoor vrijwel onbereikbaar voor het publiek. De foto’s werden niet geïndexeerd door zoekmachines, en de bezoeker van de website kon de foto’s ook niet vinden door te browsen door de bestanden op Filefactory.”

Sanoma eist een verbod op het linken naar de foto’s op straffe van 50.000 euro en een nader vast te stellen schadebedrag.

Saillant detail is dat SOLV ooit Kranten.com als klant had. De uitgevers vonden deeplinks naar artikelen op de websites van Nederlandse kranten bij deze site een inbreuk op het auteursrecht, maar de rechter oordeelde dat deeplinken was toegestaan. SOLV verdedigde ook met succes de makers van het muziekdownloadprogramma KazaA, die uiteindelijk in het buitenland zouden worden veroordeeld voor schending van het auteursrecht.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond