Deel dit artikel
-

Saoedische prins steekt 100 miljoen in 360Buy

Een van de rijkste mannen ter wereld, de Saoedische prins Alwaleed Bin Talal, is een van de investeerders die samen 300 miljoen euro in het Chinese e-commercebedrijf 360Buy nemen.

De investeerprins voorziet de Chinezen via zijn fonds Kingdom Holding van nieuw groeigeld. Het bedrijf zal het geld gebruiken voor productontwikkeling en het verbeteren zijn logistieke netwerk.

Het is niet duidelijk of de eerste focus ook op expansie van buitenlandse activiteiten ligt. Eind vorig jaar werd wel duidelijk dat 360Buy buitenlandse ambities heeft. De e-commercesite, een soort winkelcentrum, breidde zijn bereik afgelopen oktober in een klap uit met 35 landen. Overal waar DHL en UPS bezorgen en waar PayPal en creditcard worden geaccepteerd, kunnen internetters winkel in het Verre Oosten.

De Saoedische investering kent naast het financiële ook een politiek aspect. Alwaleed windt daar er geen doekjes om. ‘Deze deal verstevigt de strategische relatie tussen Saoedi-Arabië en China.”

De investering in 360Buy wordt ook gezien als een eerste stap richting een beursgang. Een analist zegt tegen Bloomberg dat de Saoedi’s doorgaans investeren in snelgroeiende ondernemingen die binnen drie jaar naar de beurs willen. Kingdom Holding heeft ook belangen in Twitter, Apple, Disneyland China, Citibank, Four Seasons Hotels en Fairmont Raffles Hotels.

Alwaleed staat met een vermogen van achttien miljard dollar op nummer 29 op de Forbeslijst met ’s werelds rijkste mensen.

Deel dit bericht

2 Reacties

Paul Haarman

Best wel logisch. De Chinezen zijn dol op olie en geld (begrijpelijk) en de Saoudi’s hebben beiden volop in voorraad. Ook begrijpelijk dat de Saoudi’s hun blikveld qua investeringen meer naar het Oosten dan naar het Westen richten. Misschien een signaal voor ons westerlingen om eindelijk eens een groeistrategie te ontwikkelen in plaats van een bezuinigingsbeleid. Wat mij betreft moet Europa nog veel meer inzetten op digitale groei, misschien dat dan de Arabieren weer interesse in ons krijgen.

Michael Korthout

Op 11 februari is er via I deal 7 euro van mijn bankrekening gehouden, voor het leveren van 4 scheermesjes, maar nog steeds geen mesjes, waar blijven die mesjes stelletje oplichters !

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond