Deel dit artikel
-

Schatzoeken in New York

Het Magazine/Internet Forum in New York koos een maandag in september voor hun jaarlijkse executive event 'Minday'. De stemming is tobberig. Online content zit in het slop. Peter Verkooijen nam een kijkje.

De Minday-lunch is een lichte salade, kip met asperges en een brownie met slagroom. Algemeen manager van Business 2.0 Nicole Brown rent van tafeltje naar tafeltje maar laat het eten staan. Ze netwerkt en neemt complimenten voor haar tijdschrift in ontvangst. "Maar waarom vijfhonderd bladzijden?", vraagt Madeline Di Nonno van Odyssey Network. "Er zou wel een executive summary bij mogen." Christine Sadlier van Runners World vertelt haar dat hun website compensatie ontvangt voor de ondersteuning van de offline publicaties. Zo'n deal zou Nicole Brown voor de Business 2.0-website ook wel willen.

" Business 2.0 , Red Herring, Fast Company, die bladen zijn dikker dan mijn laptop", zegt lunchspreker Jason McCabe Calacanis. Instemmend geknik aan de tafeltjes en een beschaamde blik van Nicole Brown. Calacanis is de jonge oprichter en uitgever van onder andere de Silicon Alley Reporter. Hij pepert zijn publiek in dat zowel adverteerders als lezers niks hebben aan tijdschriften met vijfhonderd bladzijden. Ook lange artikelen werken niet.

Metajournalistiek

Jason McCabe Calacanis doet zijn best heilige huisjes omver te trappen en de mediabonzen in de zaal op de kast te jagen. Hij dwingt er respect mee af; de jongeman heeft gelijk. Lezers zullen AOL Time Warner links laten liggen, voorspelt Calacanis. Dat soort conglomeraten verliest zijn identiteit, onafhankelijkheid en geloofwaardigheid. Lezers willen niet als consumenten worden behandeld. Ze zien zichzelf als afficionados, willen weten wat achter de schermen gebeurt. De toekomst is aan metajournalistiek; journalistiek over journalistiek, zoals Mediagossip.com of Matt Drudge die brengen.

En de banner is dood. Niemand kijkt ernaar, niemand klikt erop. Interstitials zijn het alternatief; om de zoveel klikken een schermvullende pop-up met vijftien seconden reclame. Het went vanzelf als genoeg sites het lef hebben. De consument moet maar leren dat voor niks de zon opgaat. Echt essentieel voor een modern mediabedrijf is volgens Calacanis een cross-media strategie. Die biedt eindeloze mogelijkheden "to fuck with the competition". Een gratis congres organiseren bijvoorbeeld, met een abonnement op Silicon Alley Reporter als toegangsprijs, oppert Calacanis voor een zaal vol vetbetalende bezoekers. "Eigenlijk wel een goed idee. Laat ik dat maar eens doen."

De meeste bedrijven op Minday volgen al zo'n cross-media strategie; ze bieden dezelfde content aan over verschillende platformen. Penton Media organiseert vooral tradeshows, waaronder de Internet World-beurs die eind oktober weer in New York plaatsvindt, maar publiceert ook tientallen vaktijdschriften en websites. Primedia geeft 250 tijdschriften uit, van Better Homes & Gardens tot Canoe & Kayak, en produceert een kleine driehonderd, merendeels van de tijdschriften afgeleide websites. De LA Times kroonde Primedia dan ook tot 'king of online content'. Traditionele mediabedrijven hebben volgens Primedia-CEO John Loughlin een 'inherente voorsprong' op het web.

Debacle

Die voorsprong zou zeker ook moeten gelden voor Time Warner, dat op Minday is vertegenwoordigd in de persoon van Taylor Gray, hoofd van Time Magazine Interactive. Iedereen wil natuurlijk weten wat AOL Time Warner voor hem betekent. "Out of a job?", mompelt hij zijn antwoord. Time Warner heeft met Pathfinder al een webdebacle achter de rug. Merken als Time, People en Forbes werden begraven onder een onoverzichtelijke Pathfinder-interface. Al in oktober 1998 haalde Time Warner het populaire People Magazine van Pathfinder af om het onder te brengen bij AOL .

"Het hele AOL-systeem is wat Pathfinder probeerde te zijn", zegt Taylor Gray. Maar hij is zich terdege bewust van de gevaren. "De merken hebben elk een grote geloofwaardigheid van zichzelf. Hoe je die content samenbrengt in portals, hoe je dat presenteert aan het publiek, zal lastig gaan worden. Met Pathfinder hebben we ervaren hoe het niet moet. Ik hoop dat de mensen van AOL daar naar luisteren." Veel vertrouwen lijkt hij daar niet in te hebben.

Op het web zijn de juiste verhoudingen nog niet gevonden. Abonnementen en advertenties in de gedrukte edities blijven de belangrijkste inkomstenbronnen. De online advertentiemarkt komt maar niet van de grond. Nicole Brown klaagt dat de bijdrage van de Business 2.0 -website aan de titel als geheel niet wordt beloond ? en zegt dat het blad overweegt een executive summary te voegen bij de gedrukte versie, die zo dik is omdat er zoveel advertenties worden verkocht. Online magazines moeten andere inkomstenbronnen vinden, zoals e-commerce. De scheidslijn tussen redactie en business ? 'kerk en staat' ? staat onder druk. Business heeft momenteel het laatste woord, want "profit matters", aldus Michael Hagen, mede-oprichter en COO van VerticalNet .

Erik Matlick, mede-oprichter en topman van MediaBrains.com , begint zijn verhaal met hoe blij hij is dit jaar zoveel business-suits bij elkaar te zien. Eindelijk is de blik stevig gericht op de inkomsten. Op basis van een VerticalNet-case houdt Matlick een pleidooi voor banneradvertenties. "Ik zeg dat adverteren niet dood is", verklaart hij dapper. Het klinkt weinig overtuigend. In de laatste matte sessie van de middag wordt nog eens uitgebreid ingegaan op het uitblijven van de voorspelde boom in online adverteren, dat nog immer een '98 pound weakling' is. Moeten we dan toch voorbij de banner, naar de interstitials van Calacanis? Het panel wil er nog niet aan. Te opdringerig.

Teveel gratis

Adverteren heeft tot nu toe bij ieder nieuw opkomend medium ? kranten, radio, televisie ? een belangrijke rol gespeeld, weet Michael Rogers. Alleen moet de juiste vorm voor online adverteren nog worden gevonden. Rogers is algemeen manager van Newsweek.msnbc.com en journalist met een indrukwekkende CV. Hij is als sinds 1989 betrokken bij interactieve producties. Internet is volgens Rogers nog steeds geen consumententechnologie. Inloggen gaat te traag en de computer is nog niet mobiel genoeg. Intussen is er teveel 'dom geld' dat achter 'verschrikkelijke ideeën' aan jaagt. En daardoor is er ook teveel gratis spul ? met dank aan Kevin Kelly.

Voorlopig is de beste optie volgens Michael Rogers een businessmodel met verschillende inkomstenbronnen, met zowel abonnementen en losse verkoop als adverteerders en e-commerce. Dat betekent ook een cross-media strategie. De vrees voor kanaalconflicten is ongegrond. Michael Rogers heeft de oplage van Newsweek de afgelopen tien jaar alleen maar zien stijgen. "Dat bewijst de kracht van de tijdschriftenbusiness", stelt hij. Ook Nicole Brown laat de moed niet zakken. "Het is goed dat iedereen hier is en gelooft dat er licht aan het eind van de tunnel is", zegt ze. "We moeten er alleen achter zien te komen hoelang de tunnel is."

More?

Business 2.0

Silicon Alley Reporter

Primedia

Time Magazine Interactive

VerticalNet

Mediabrains

Newsweek

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond