Deel dit artikel
-

Sextortion zwendel in de lift

Online beveiliger Avast waarschuwt voor de opkomende zwendel rond sextortion. Slachtoffers ontvangen mails waarin wordt wordt gedreigd met de vrijgave van compromitterende video’s die stiekem gemaakt zouden zijn terwijl slachtoffers naar porno keken. Dat kan worden voorkomen door betaling van bitcoins.

De zwendel is niks anders dan een loze dreiging. Er zijn geen compromitterende video’s.

In januari beschermde Avast gebruikers tegen verschillende sextortion-campagnes, waarbij zeker 500.000 berichten zijn gestopt. De meeste van deze aanvallen waren gericht op Engelstalige gebruikers in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

De stijging van het aantal sextortionmails is te verklaren doordat meer mensen gebruik maken van videovergadersoftware als Zoom. Daardoor zullen slachtoffers eerder geloven dat hun webcam is onderschept.

Ook wordt in mails vaak beweerd dat een Trojan op het systeem van het slachtoffer is geïnstalleerd. Deze malware zou alle chats, sociale media en contacten hebben geregistreerd. Bewijs daarvoor wordt uiteraard niet geleverd.

Tragisch genoeg heeft deze e-mailzwendel al tot zelfmoordgevallen geleid. De eerste gevallen werden al in 2018 gemeld.

Een van de problemen waar de afpersers tegenaan lopen is dat de Bitcoin erg hoog staat, wat potentiële slachtoffers ervan weerhoudt om bitcoins aan te schaffen, als ze al weten hoe dat moet.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond