Shake-in

Google/ Overture NL
Het gevecht rond zoekmachines ? en met name marketing via zoekmachines ? is in de Verenigde Staten al enige tijd gaande. Dit jaar verplaatst de strijd zich ook naar Nederland. Zowel Google als Overture, de twee reuzen voor paid listings (reclame bij zoekmachines) openden een vestiging in Nederland. Ruud Smeets, ex-Newconomy en KPMG, leidt Overture Nederland, de leiding voor het Nederlandse kantoor van Google is in handen van Marc Duindam, ex-Ilse Media Groep.
Napster
Het legendarische Napster is uit de dood herrezen. Het verhaal begon eind vorig jaar toen Roxio, dat software verkoopt voor het branden van cds, de boedel van Napster kocht. In mei zag het zijn kans schoon om ook ook Pressplay over te nemen, het legale antwoord van platenmaatschappijen Sony en Universal op vermaledijde peer-to-peer sites als Napster. Ironisch genoeg beleeft Pressplay binnenkort een re-launch en heet vervolgens … Napster.
MyTVision
Internetten via de televisie is al eens op de markt gebracht door zowel KPN als Worldonline, maar stierf een roemloze dood. Tiscali probeert het opnieuw met MyTVision, bestaande uit een NetBox, een kastje dat aan de televisie wordt gekoppeld, een draadloos toetsenbord en een afstandsbediening. Het hele pakket, inclusief internetabonnement, kost 199 euro en is alleen bij Wehkamp verkrijgbaar. Eind dit jaar verwacht Tiscali 20 duizend abonnees te hebben.
E-handtekening
Sinds 21 mei staat de elektronische handtekening wettelijk gelijk aan de geschreven versie. Wie digitaal wil ondertekenen kan terecht bij onder meer KPN, Diginotar en PinkRoccade. Zij verkopen de certificaten op basis waarvan digitaal ondertekend mag worden. De kosten variëren sterk, van enkele tientallen euro's, tot meer dan tweehonderd euro per certificaat, afhankelijk van het aantal certificaten dat wordt afgenomen en de manier waarop de handtekening gebruikt moet worden.
Digitenne
Eind april ging Digitenne van start, een samenwerkingsverband van KPN, Nozema, NOB en enkele omroepen. Digitenne levert digitale radio en televisie via de ether en concurreert met de kabel. Inwoners van Almere, Haarlem, Hilversum en Amsterdam kregen de primeur. Met een digitale ontvanger (170 euro) en een abonnement van negen euro kregen ze de beschikking over 25 digitale televisiekanalen en 15 digitale radiokanalen.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond