Shake-out

Grundig
Een van de iconen uit het elektronische tijdperk, het Duitse Grundig, zag de schulden dermate oplopen dat faillissement nog de enige optie was. De voormalige Philips-dochter verplaatste de productie naar landen met lage lonen, maar het mocht niet baten. Bij het bedrijf werkten 3500 mensen, nog slechts een fractie van de veertigduizend medewekers die Grundig eind jaren tachtig in dienst had.
Twinning
De overheid besloot Twinning stop te zetten, de incubator voor technologiebedrijven. Sinds de start, eind jaren negentig, investeerde de overheid 47,6 miljoen euro in Twinning, wat resulteerde in 65 nieuwe bedrijven. Ongeveer de helft daarvan is alweer gestopt, voor een belangrijk deel als gevolg van een faillissement. Twinning moest in de markt financiers vinden, werd eind 2001 bepaald, maar daarin slaagde het niet. Toezeggingen aan bestaande bedrijven worden nagekomen, beloofde de overheid.
Tryllian Solutions
Na surseance en faillissement kwam Tryllian via een doorstart toch weer bovendrijven, onder de naam Tryllian Solutions. Het softwarebedrijf voor agent-technologie (zoeken) werd eind jaren negentig opgericht door Christine Karman, die vorig jaar bij het bedrijf vertrok. Er werd stevig in Tryllian geïnvesteerd, in 2001 nog vijf miljoen euro, maar tot hoge omzetten en winst leidde het niet. Nieuwe contracten gaan het bestaansrecht nu wel bewijzen, aldus directeur Jan van der Pouw.
Vitamust
In maart ging vitamineverkoper Vitamust door een faillissement onderuit, een maand later stond het bedrijf weer overeind. Vitamust ging in 2000 van start en werd onder meer gefinancierd door investeringsfonds Twinning (zie boven). De boedel van Vitamust is overgenomen door Fred Akkerma, mede-oprichter van ManagersOnline.nl, hij ziet nog wel mogelijkheden voor online verkoop van vitaminen.
Pro Active International
Het internetonderzoeksbureau kwakkelde al geruime tijd en werd in april failliet verklaard. De boedel ging over naar CoolResearch, de joint-venture die Pro Active had opgezet met de Cool Capital-groep van Tom Kok. CoolResearch wil Pro Active weer nieuw leven inblazen. Internationale activiteiten, die al drastisch waren teruggebracht de laatste jaren, worden beëindigd, waaronder ook de Internet Monitor, het bekendste onderzoek van Pro Active.
Mobieltjes alstublieft!
"Vervoersbewijzen en mobiele telefoons alstublieft". Het treinkaartje of entreebewijs ontvangen op de mobiele telefoon spreekt klanten aan, zo merkten de Noord-Nederlandse vervoersmaatschappij NoordNed en de Tilburgse popzaal 013. Ze deden allebei een test met het m-ticket. NoordNed is dermate tevreden dat het deze betaalmogelijkheid op meerdere trajecten invoert.
Een m-ticket is een sms-bericht met een streepjescode, waarin informatie is af te lezen over het aantal gekochte kaartjes, de datum of bijvoorbeeld de plaats van bestemming. Het kaartje is te koop via internet of telefoon. Het controleren van het m-ticket gebeurt via een scanner verbonden aan een zakcomputer of een laptop. De technologie voor de testen bij NoordNed en 013 is ontwikkeld door CMG (LogicaCMG)
De klant maakt ook kanttekeningen bij het m-ticket, zo blijkt uit onderzoek van 'system integrator' Toelnit, dat betrokken was bij de verkoop van m-tickets voor 013. Er is angst voor het wissen van het sms-bericht, huivering om via creditcard en internet het kaartje te kopen, en ook vinden kopers de verplichting om de gsm mee te nemen niet prettig. Eén geruststellende gedachte: het gewiste sms-bericht is kosteloos opnieuw op te vragen.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond